Viktig med ryddighet

I den senere tid har vi hatt mange forespørsler fra aktører i byggenæringen som er frustrert . Dette er representanter fra selskap som er engasjert i store offentlige utbyggingsprosjekter, men som føler seg skviset av byggherrens konsulenter. I mange tilfeller er konfliktnivået så høyt at partene ender i retten. Hadde man brukt standardkontrakter og ellers holdt seg til det avtaleverket som er fremforhandlet, kunne mange av disse situasjonene ha blitt løst der og da. Mange lurer på om det ligger ekstra fortjeneste (bonus) for konsulentene dersom man kan tyne noen ekstra kroner ut av de selskap, som er engasjert for å gjøre en jobb.

 

Spesielt mindre foretak kan få store problemer i slike saker, og mange må sette inn langt flere folk i administrasjonen i et prosjekt enn det kontraktsummen skulle tilsi. Dette fører også til forskjellbehandling og ekstra utgifter som man selvsagt ikke hadde lagt til grunn da man ga pris.

Vi er glade for at Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg EBA nå tar opp denne saken. Man ser spesielt på kontraktene som nå vil komme som en følge av utbyggingen av hovedflyplassen på Gardermoen. Det er noen enkeltkonsulenter som går igjen i disse sakene. Vi håper at representanter for disse konsulentene og næringen kan sette seg sammen slik at man kan rydde opp i dette. Dette er også til fordel for konsulentene og ikke minst for de offentlige byggherrene.

I byggenæringen MÅ vi kunne stole på hverandre og vi må følge de kjøreregler man er enige om.