Bygger FutureBuilt-skoler

De nye grunnskolene Gran og Veitvet i Groruddalen vil bli bygget med strenge krav til klima og blir forbilder for resten av byggebransjen.

- Bystyret har vedtatt 50 % reduksjon av klimagassutslipp i forhold til 1990-nivå innen 2030. I dag står bygningene for ca 1/3 av klimagassutslippene. Oslo kommune er selv en stor utbygger og realiseringen av Gran og Veitvet skoler som FutureBuilt-prosjekter er gode eksempler på at kommunen aktivt bidrar til reduksjon av klimagassutslippene, sier Bård Folke Fredriksen (H).

- God læring forutsetter godt arbeidsmiljø og gode skolebygg – derfor mener jeg det er viktig at Oslos går foran på dette området og legger til rette for at elever og ansatte får en best mulig arbeidshverdag. FutureBuilt bidrar til dette, sier byråd for kultur og utdanning Torger Ødegaard (H).

Det settes strenge krav til klimautslipp fra stasjonær energibruk, transport og materialbruk, og skolene blir to av rundt 30 forbildeprosjekter i Oslo og Drammen i regi av FutureBuilt. Planleggingen av skolene er et samarbeid mellom Utdanningsetaten, Plan- og bygningsetaten og FutureBuilt for et bedre klima.

FutureBuilt stiller krav til bl.a. klimaeffektive byggematerialer og dette vil bidra til et godt inneklima for skolebarna. Forbildeprosjektene skal også være mønstre på arkitektur og bymiljø. For skoler anses det som særlig viktig med gode og varierte utearealer som kan stimulere til aktivitet for ulike aldersgrupper.

Skolene skal bygges som offentlig-privat samarbeidsprosjekter (OPS) der leverandør velges gjennom konkurranse med forhandlinger. Utdanningsetaten lyser ut konkurransen våren 2011. Vinneren skal bygge, eie, drifte og vedlikeholde skoleanlegget, og leie ut skolen til Utdanningsetaten på en tidsbestemt kontrakt.

- Med dette viser byrådet at det vil stille strenge miljøkrav til utbyggere som skal samarbeide med kommunen om å realisere nye kommunale bygg, avslutter Fredriksen.

FutureBuilt tilbyr rådgivning og opplæring knyttet til sine mål, kriterier og prosesser, og bidrar dessuten til å utløse finansiell støtte og til profilering av forbildeprosjektet. Utdanningsetaten forplikter seg, som prosjekteier, til at byggeprosjektet oppfyller kravene til kvalitet og miljø, at prosjektdokumentasjon blir gjort tilgjengelig og at bygget kan befares av andre i bransjen.