Protan lanserer nytt DAK-verktøy

– I samarbeid med våre kunder har vi utviklet et DAK-verktøy for den digitale byggeprossen. Dette gjør prosjektering av tak enkelt, og resultatet blir nøyaktig og profesjonelt, uttaler divisjonsdirektør i Protan, Andreas Engebretsen.

Ifølge Protan er miljøfordelene og reduksjon av kostnader hovedårsaken til utviklingen av dette verktøyet, fordi nøyaktige materialberegninger sørger for så lite svinn som mulig.

– Vindlastberegning er en annen nyttig del av DAK-verktøyet, og i tillegg vil en funksjon for beregning av mengde isolasjon leveres ferdig utviklet om kort tid.

– Endelig kan vi tilby våre samarbeidspartnere et verktøy som vil være til stor hjelp i prosjekterings- og dokumentasjonsarbeidet. PVC takbelegg betyr både minimalt med lagret råmaterialenergi på taket og lave miljøutslipp ved transport, sier Andreas Engebretsen.

Komplett livsløpsanalyse
Den totale miljøpåvirkningen for hele livsløpet til Protan takbelegg av PVC er kartlagt gjennom tredjeparts godkjente miljødeklarasjoner fra SINTEF Byggforsk.

– Vårt mål er å produsere produkter med minimal påvirkning på miljøet. Dette oppnår vi ved å oppfylle krav til funksjon med et minimum forbruk av materialer. Samtidig benytter vi materialer som påvirker miljøet minimalt, som f.eks. karbonutslipp. Kundene våre etterspør dokumentasjon som viser i hvor stor grad produkter og løsninger påvirker miljøet, og vi kan tilfredsstille denne etterspørselen med å vise til sertifiserte livsløpsanalyser fra tredjepart, forteller Engebretsen videre.

Internasjonal standard
Kravene til hva en miljødeklarasjon skal inneholde er spesifisert i internasjonale standarder (EPD). Dataene samles inn på grunnlag av livsløpsanalyser (LCA). En miljødeklarasjon er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte. Forkortelsen EPD brukes både i norsk og internasjonal sammenheng. EPD står for Environmental Product Declaration.

– Vi benytter miljødeklarasjoner for å kommunisere miljøinformasjon for våre produkter og tjenester, fortsetter Engebretsen.

– Det er viktig for byggebransjen at miljøinformasjon gis på en standardisert og objektiv måte, og at konkurransevilkårene er de samme for leverandører i alle land. Store, profesjonelle aktører i byggebransjen er ofte toneangivende og setter fokuset på valg av miljøriktige løsninger for fremtiden. Dette vil vi se mye mer av fremover, forteller han

Planlegger vekst
Etter et tøft år i 2009 har siste halvdel av 2010 utviklet seg positivt for Protan. Selskapet kan vise til rekordomsetning i den delen av konsernet som omfatter ventilasjonsrør for gruver og tunneler, mer kjent som Ventiflex. Protan Ventiflex er et internasjonalt og anerkjent merkenavn innenfor gruve- og tunnelindustrien, noe det har vært helt siden 1950-årene.

Med god ordrereserve for 2011 innenfor samtlige av sine produktområder, ser konsernet ut til å være klar for ny vekst.

– Vi skal fortsette å prioritere innovasjon og produktutvikling. Det viktigste for våre kunder er at vi tilbyr lokal tilstedeværelse, selv om Protan er et internasjonalt konsern, sier divisjonsdirektør Engebretsen.

Protan har de senere årene investert i økt kapasitet for videreforedling av tekniske tekstiler, blant annet i Polen. Fabrikken i Poznan er på hele 9000 m2 og er en høyteknologisk enhet med kapasitet for fremtidig vekst. Fra før har Protan et produksjonsanlegg på Nesbyen, og ytterligere ett mindre anlegg i Lesjøfors i Sverige.

– Det er behov for å øke effektiviteten i både administrasjonen og den produksjonsbaserte virksomheten. Vi har derfor valgt å konsentrere oss om drift og videreutvikling av de store anleggene i Polen og i Norge. Produktene som til nå har blitt produsert på Lesjøfors blir i hovedsak overført til vårt søsterselskap Kungsater Industrier i Sverige. Et av produktområdene videreføres av en kunde og skal drives videre i lokalene på Lesjøfors, forteller Engebretsen.