På tide å kontrollere brannslokkeren

Mange glemmer å sjekke at brannslokkeapparatet fungerer. Det kan få fatale følger. Nå er tiden inne for egenkontroll – desember er husbrannmåned nummer en!

– Det er mange gamle apparater rundt i hjemmene. Da er det svært viktig at de kontrolleres jevnlig. Jeg vil anbefale hvert kvartal, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat til NTB.

Det er hovedsakelig to typer håndslokkere i norske hjem: Pulverapparater og skumapparater.

I tillegg til kvartalsvis kontroll, anbefaler branninspektøren også sjekk av apparatet etter ferier og reiser. Feil kan oppstå også mens du er bortreist.

– Det kan være lurt å kontrollere brannvarsleren i samme slengen, mener fagmannen.

Sjekkpunkter
– Kvartalsvis kontroll krever ikke mange minutters innsats. Sjekk først at manometerpilen i det lille, runde vinduet står på grønt. Står den på rødt, er det enten for lite eller for mye trykk, og apparatet bør leveres inn til fagfolk for service, sier Dalen.

– Det er også lurt å sjekke at sikringspinnen i håndtaket er på plass. Det er viktig for å unngå at håndtaket uforvarende trykkes inn og apparatet utløses utilsiktet.

Glem heller ikke at slangen må være hel og uskadd. Rådet er: Skru av slangen og blås igjennom for å forsikre deg om at den ikke er tett.

Pulver, skum og vann
– Vær også klar over at pulver i pulverapparat kan klumpe seg. Har du pulverapparat – og dem fins det flest av i norske hjem – bør du snu det på hodet tre-fire ganger og lytte til at pulveret siger nedover. I så fall er alt i orden. Er det tyst, indikerer det at pulveret ikke lenger fungerer, sier Dalen.

Han finner også grunn til å minne om at ikke alle skumapparater er tilsatt frostvæske og at de derfor ikke tåler minusgrader. Særlig hytteeiere, eller de som har et slikt apparat i garasje eller kaldt uthus, bør være oppmerksom på det. Eventuelt velge et pulverapparat.

Men fagmannen sverger til husbrannslange.

– Den har nær sagt ubegrenset mengde slukkemiddel, mens pulver og skum bare varer noen sekunder. Men også den bør kontrolleres innimellom. Skru den på fra tid til annen for å være på den sikre siden, sier branninspektøren.

Skum på boks
I sommer dukket også slokkeskum på sprayboks opp på det norske markedet.

Dette kan ikke erstatte håndslokker eller brannslange, men vil for mange være et godt supplement, ikke minst mot små branntilløp i startfasen, mener eksperter bladet Hus & Bolig har vært i kontakt med.

– Lett vekt og brukervennlighet gjør sprayboksen egnet for alle typer brukere, påpeker bladet.

Kjekt å ha, med andre ord, men ikke påbudt. Det er derimot håndslokkeapparat. Minimumskrav til pulver er seks kilo, for skumapparat er det ni kilo.

– Men det viktigste av alt – ikke gjem unna slokkemidlene. Her syndes det ofte. Ha det lett tilgjengelig. Brann handler om tid, påpeker branninspektør Sigurd Folgerø Dalen.