Ranheim friidrettshall

Ranheim friidrettshall

Sted: Ranheim, Trondheim

Prosjekttype: Nybygg

Entrepriseform: Total

Entreprisekostnad eks mva:
64 mill. kroner

Bruttoareal: 4.750 kvm

Byggherre: Trondheim Eiendom

Byggherreombud: Myklebust

Totalentreprenør: Skanska Norge

Prosjektleder tekniske anlegg: Skanska Tekniske Entrepriser

Arkitekt: PLAN Arkitekter

Rådgivere: RIB: Aas Jakobsen Trondheim - RIVA: Sweco - RIE: Vintervoll - RIAku og RIUniv utf: Cowi - RIGeo og RIMiljø: Multiconsult - RIEnergi: Skanska - RIBr og kontr utf: Neas Brannconsult - Uavh. KPR RIBr: Teknoconsult - Tetthetsmåling: Rambøll Norge

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Skanska Survey - Grunnarbeider: Ottar Augdal - Peling: Entreprenørservice - Betong og stålelementer: Contiga - Gulvstøp: Betcom Industrigulv - Lettakskonstruksjoner: Lett-Tak Systemer - Taktekking: Takservice - Paroc veggelementer: BI Montasje - Glass- og aluminiumsarbeider: Riis Glass og Metall - Blikkenslager: Solli og Haugen - Utv. klednng og innv kledning hall: Alvdal Skurlag - Maler og gulvlegger: Bråten og Berge - Flislegger: Johannessen & Hagen - Sportsgulv: Elverum Takservice - Sportsutstyr: Scandi Sport - Rørlegger: Oras Trondheim - Elektro: Vintervoll - Ventilasjon: Elnanøkovent - SD-anlegg: Siemens - Branntetting og ståldører: Thermax - Rømningslys: Prolink International - Lås og beslag: Beslagconsult - Bord vestibyle: Nidarvoll Trevare - Stillas: StillCom

På Ranheim i Trondheim har Skanska Norge ført opp landets første rene friidrettshall.

Dermed får unge trøndere gode sjanser til å bli like gode som klubbens æresmedlem Ernst «Kruska» Larsen, som har 12 norgesmesterskap, 15 norske rekorder og OL- og EM-bronse.

64 millioner kroner
Prosjektleder Oddbjørn Harbak i Skanska Norge forteller at hallen er på 4.750 kvadratmeter. Mot nordvest er det et tilbygg som rommer hovedinngang og garderober.

Hallen er tegnet av PLAN Arkitekter og ført opp i totalentreprise. Tiltakshaver er Trondheim Eiendom. Entreprisekostnaden er 64 millioner kroner eks mva. Byggestart var i september i fjor. Hallen ble overlevert 31. august i år.

Hallens innvendige mål er 95 x 50 meter. Den kan brukes til alle friidrettsøvelser. Løpebanen er dosert i begge svinger. Langs vestveggen er det tribuner som kan dras ut og gi plass til 700 personer.

Sjøbunn
Harbak forteller at tomten i Ranheimsveien er på drøyt seks mål og ligger på utfylt sjøbunn. – Grunnen bestod av sagflismasser fra Ranheim Fabrikker. Massene ble definert som oljeholdige og er sendt til spesialdeponi på Steinkjer. Bygget er fundamentert på 250 friksjonspeler som totalt har 6.000 løpemeter.

Både hallen og tilbygget har rektangulær form. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong og stålfagverk. Fritt spenn er på 50 meter. Taket er buet, isolert og tekket med folie. Fasadene på hallen består av Paroc elementer. Tilbygget har stående trekledning. I hallen er det sportsgulv. I inngangsparti og garderober/dusjer er det flis.

Scandi Sport AS har levert og montert sportsgulv, oppheisbare nett og skillevegger, fellbare tribuner, idrettsutstyr og garderober.

Frode Aksnes i Paroc forteller at selskapet har levert veggelementer av typen Paroc Print. – På den ene gavlveggen er det en illustrasjon av en løper. Dette er utført med folie på fabrikken. Arkitekter har tatt godt imot dette produktet. Vi har levert 20.500 kvadratmeter isolerte elementer til Ranheim friidrettshall. For oss er dette en viktig ordre. Vi har levert veggelementer til cirka 100 idrettshaller og skal levere til flere nye fri-idrettshaller.

Ranheim friidrettshall har universell utforming. Fasadene er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Alle vindu står i aluminiumskarmer. Synlig betong er påført antigraf-fiti. Bygget har relativt små uteområder. De er brukt til parkering og grøntareal.

Energiklasse A
Oppvarming skjer med fjernvarme. Det er 50 cm isolasjon i taket og 25 cm i veggene. Vinduene har en U-verdi på 1,2, mens fasader, tak og gulv har U-verdier på henholdsvis 0,16, 0,13 og 0,08. Dører og glassfelt utgjør en prosent av byggets overflate.

– Vi hadde et kontraktskrav om maksimalt 0,8 luftskiftninger per time. Trykktesting viser at hallen har 0,16 luftskiftninger. Ranheim friidrettshall er klassifisert i energiklasse A. Bygget er brannsikret med sprinkling.

Buesystem
Oddbjørn Harbak sier at de største utfordringene i prosjektet var de 50 meter lange frie spennene og å finne deponiplass til de oljeforurensete massene. – Med god planlegging og riktig fokus gikk alt bra.

Da aktiviteten var på topp var 40 personer i aktivitet på byggeplassen. Ranheim friidrettshall ble ført opp uten fraværskader. Sykefraværet var på 3,5 prosent.

Sorteringsgraden for byggavfall er på drøyt 80 prosent. – Vi har lært mye om store spenn på tak og om sportsgulv og idrettsutstyr. Svingene i løpebanen har doserte svinger og vi måtte til Sverige for å søke ekspertise på dosering.

Sivilarkitekt Yngve Olav Aartun i Plan Arkitekter sier at Trondheim kommunes første premiss var å få et bygg som var rimelig å føre opp og rimelig å drifte.

– Vår oppgave var å finne et optimalt bæresystem for dette premisset. Vi valgte et buesystem fordi det er kostnadsoptimalt, gir relativt lite volum å varme opp og skygger minimalt for skolen på nabotomten. En utfordring har vært at tomten er trang og at det derfor har vært krevende å holde seg innenfor reguleringsplanen.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter