Forus Retail Arena

Forus Retail Arena

Sted: Forus, Sandnes

Prosjekttype: Nybygg

Bruttoareal: 11.000 kvm

Byggherre: Forus Retail Arena AS v/ Base Property

Leietakere: Bohus og Lefdal

Totalentreprenør:
NCC Construction

Arkitekt: Eder Biesel arkitekter

Rådgivere: RIB: Rambøll - RIV og RIE: YIT Building Systems - RIE tegner for YIT: Mjelde og Johannsesen - RIVA og RIBr: Multiconsult - RIGeo: Kompetansesenteret NCC

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko - Grunnarbeider: T. Stangeland Maskin - Peling: SeaBrokers - Betongelementer: Bjørn Hansen - Stålarbeider: SL Mekaniske - Taktekking: Sandnes Tak - Glassfasader: Hubro - Tømrer: TS Byggtjenester - Maler: Vatland & Sønn - Elektro, rør og ventilasjon: YIT Building Systems - Lås og beslag: Mellon - Heis: Kone - TKS heis: TKS Heis - Rulleband: ThyssenKrupp rulletrapper - Porter og løftebord: Port Teknikk - Stillas, brakkerigg og fjernvarmeutstyr: Ramirent - Brakkevask: RK Service

Mellom Stokkamyrveien og E39 på Forus har NCC Construction ført opp Forus Retail Arena.

Prosjektleder Nicolai Kleiberg i NCC Construction forteller at bygget er på 11.000 kvadratmeter fordelt på to etasjer og inneholder butikker for Lefdal og Bohus.

Norges største
Forus Retail Arena er et samarbeidsprosjekt mellom Håkull Eiendom og Base Property, som sammen har etablert Forus Retail Arena AS. Bygget er tegnet av Eder Biesel AS og ført opp i totalentreprise (partnering) av NCC Construction. Byggestart var i juni i 2009. Bygget stod ferdig i september i år.

Varehussjef Ørjan Wilhelmsen i Lefdal forteller at butikken har en salgsflate på 4.000 kvadratmeter, noe som gjør den til Norges største Lefdal-butikk. – Vi venter en positiv utvikling etter nyetableringen. Vi har 72 ansatte fordelt på 40 årsverk. Nord-Jæren er det primære nedslagsfeltet. Vi håper på cirka 15.000 besøkende i uken.

Administrerende diektør Lars Christian Blåsternes i Stubo gruppen sier at Bohus har en salgsflate på cirka 5.000 kvadratmeter. – Det betyr at dette er en av de største Bohus-butikkene i landet. Målet vårt er å bli det soleklare førstevalget blant møbelbutikkene i regionen. Vi håper at mellom 4.000 og 5.000 kunder vil besøke butikken ukentlig og på godt over 100 millioner kroner i årlig netto omsetning. Etter oppstartsfasen vil butrikken ha 30 til 35 ansatte.

4.600 løpemeter peler
Forus Retail Arena ligger i Stokkamyrveien vendt mot E39. Grunnforholdene nødvendiggjorde peling. Svein Kverme i SeaBrokers Entreprenør Service AS forteller at bedriften har slått ned 290 betongpeler. – Pelene er fra 12 til 22 meter og utgjør totalt 4.600 løpemeter. Pelingen gikk greit og bød ikke på noen spesielle utfordringer ut over at grunnen er hard.

Betongelementer
Bygget har rektangulær form. Bærende konstruksjon er i betongelementer. Det er brukt hulldekker som etasjeskiller og DT elementer på taket (på grunn av brannkrav). Alle elementene kommer fra Bjørn Hansen AS i Forsand.

Idar Heskestad i Bjørn Hansen forteller at bæresystemet består av 100 søyler og dragere. I tillegg er det brukt 350 hulldekker, 200 DT elementer, 50 innerveggselementer og 200 ytterveggselementer.

– Ytterveggselementene har gjennomfarget betong. Med unntak av ytterveggselementene og søylene er alle elementene forspente, noe som har medført lite bruk av søyler inne i bygget. Det største elementet er en drager på 35 meter. Før påstøp veide den 38 tonn. Den ble fraktet fra Forsand til Forus på bil med to følgebiler med gule lys og to politibiler.

Det er SeaBrokers Entreprenør Service som transporterte og monterte betongelementene, i underentreprise for Bjørn Hansen AS. Monteringen ble utført med Senneborgen Starlifter 5500 beltekran, som monterte byggets elementer fra en gate som ble laget midt i byggets lengderetning.

Grei byggeprosess
Nicolai Kleiberg sier at stråmønsteret på ytterveggselementene er laget med matriser i formen. Det er flis i inngangspartiet, tepper i første etasje og belegg i andre etasje. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Bygget har universell utforming. Alle vinduer har vedlikeholdsvennlige aluminiumskarmer.

Oppvarming og kjøling skjer med fjernvarme og fjernkjøling via balanserte ventilasjonsanlegg. Det er 20 cm isolasjon i taket og 20 cm i veggene. Bygget er fullsprinklet og har sentral driftskontroll.

Kleiberg sier at oppføringen gikk greit. – Da aktiviteten var på topp var 36 personer i arbeid på byggeplassen. Oppføringen skjedde uten fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er 80 prosent.

Gressrelieff
Sivilarkitekt Wilhelm Eder i Eder Biesel AS forteller at Forus Retail Arena skulle være et rasjonelt, økonomisk og effektivt bygg.

– Det skulle samtidig ha en identitet og en gjenkjennelsesverdi. Beliggenheten ved motorveien gir god eksponering. Bruk av prefabrikkerte betongelementmoduler på 3 x 6 meter sikrer økonomisk produksjon og rask fremdrift på byggeplassen.

To moduler i høyden ganger 97 moduler danner en tilnærmet firkantet, og dermed arealeffektiv boks. Boksen rommer 10.000 kvadratmeter salgsareal for et elektromarked og en møbelbutikk. Kravene for varepresentasjonen gjør at boksen er introvert, i likhet med mange andre varehus og kjøpesenter. Ved hjelp av en matrise har vi laget avtrykk av et gressrelieff på betongelementene.

Gresstrukturen sørger for oppmerksomhet og store reklameskilt orienterer om hvilke butikker fasaden huser. For de som kjører forbi bygget på motorveien gjør gjentakelsen av mønsteret at overflaten blir en rolig struktur og bygningskroppen virker som et volum med todimensjonale flater. Dersom man nærmer seg bygget som gående, blir gressrelieffet tredimensjonalt. Gjennom relieffet får bygget en menneskelig målestokk. Sol og dagslys gir fasaden dybde og ulik farge alt etter hvordan de treffer gressrelieffets overflate. Fasadens uttrykk vil forandre seg med skiftende vær, lys og årstider.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter