City Nord byggetrinn 2

City Nord byggetrinn 2

Sted: Bodø

Prosjekttype/bruk: Nybygg/rehab

Entreprisekostnad eks mva: 103 mill. kroner

Bruttoareal bygg: 12.250 kvm

Bruttoareal p-hus: 16.800 kvm

Byggherre: Coop Sambo BA

Prosjekterings- og byggeledelse: Ingeniør S.J. Wiik

Totalentreprenør: Fauskebygg

Arkitekt: Arkitektstudio

Rådgivere: RIB: Ingeniør S.J. Wiik - RIV: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Rivning: Allstad Maskin - Betongelementer parkeringshus: Spenncon - Taktekker: Nordland Tak - Glassfasade: Bodø Glass og Ramme - Lev.glassfasadeelementer: Sto Norge - Tømrer: Lettbyggteknikk - Maler og gulvbelegg: Malermester Haugen - Mur og flis: Chem-Con Nord - Elektro og rør: Fauskebygg - Lås og beslag: Bodø Lås og Sikkerhet

Byggetrinn 2 ved City Nord på Stormyra i Bodø omfatter butikkflate, lagre og fellesareal på totalt 12.250 kvm og et parkeringshus på 16.800 kvm.

Første del av byggetrinn 2 er fullført. Andre del fortsetter i 2011 og skal fullføres i løpet av året. Den delen som er ferdig har kostet 103 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Coop Sambo BA. Daglig leder Arnfinn Larsen i City Nord senterdrift sier at utbyggingen vil bety en betydelig omsetningsøkning for kjøpesenteret.

Jekket opp
Arkitektstudio AS har tegnet utbyggingen. Rådgivere har vært Norconsult og Sweco Norge. Fauskebygg har utført kjøpesenterbyggingen i en totalentreprise, samt vært underentreprenør for Spenncon på parkeringsbygget. Ingeniør. S. J. Wiik har vært byggherrerepresentant.

Grunnen består av Bodø-leire, som er hard og god å bygge på. Fauskebygg har renovert og bygget ut 9.100 kvadratmeter i City Nord og bygget lagerbygg på totalt 3.150 kvadratmeter.

Halve bygget har bærende konstruksjon i plasstøpt betong fra et lager som NKL har hatt på tomten. Prosjektleder Tore Rørnes i Fauskebygg sier at en av de største utfordringene i prosjektet var å forsterke konstruksjonen.

– Med fire jekker og 18 haketårn jekket vi konstruksjonen opp på begge sider samtidig. Så støpte vi nye dragere og senket konstruksjonen ned igjen.

Det eksisterende taket er beholdt, men har fått ny tekking. Fasadene på City Nord har nå blå Steni-plater og grønne Verotec glassplater fra Sto.

Full drift
Bygg er oppført med Paroc ytterveggselementer. Innvendig er det fliser på gulvene, rasterhimlinger i fellesarealene og systemhimlinger i butikkene. Det ble praktisert rent bygg under byggearbeidene.

– En annen stor utfordring var at senteret var i full drift i byggetiden. Det stilte spesielle krav til logistikk og sikkerhet.

Bygget har oppvarming med elektrisitet. Det er varmegjenvinning på ventilasjonsanleggene. Kjøpesenteret er fullsprinklet og har sentral driftskontroll.

Rødt, grønt og blått
Parkeringsbygget har tre etasjer, hver på 5.600 kvadratmeter. Bærende konstruksjon er i betongelementer. Det er 687 biloppstillingsplasser i bygget. Over hver plass er det rødt lys (opptatt), grønt lys (ledig) eller blått lys (el-bil og plass for bevegelseshemmede). Byggingen gikk ifølge Tore Rørnes i Fauskebygg greit.

Rørnes sier at arbeidene ved City Nord har gitt Fauskebygg nyttig kompetanse på oppjekking av bygningskonstruksjoner og innvendig rivning. – City Nord har vært et spennende prosjekt å være med på med interessante utfordringer.

Sivilarkitekt Bjørn G. Jensen i Arkitektstudio AS sier at kjøpesenteret består av eldre bygg av ulik kvalitet.

– Det arkitektoniske hovedgrepet var å sy dette sammen med ny bygningsmasse slik at det fremstår som et samlet senter. Den største utfordringen var å få til god logistikk for vareleveranser, skape et attraktivt tilbud til kundene og planlegge for framtidige behov.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter