Campus Grimstad

Campus Grimstad

Sted: Grimstad

Prosjekttype: Universitetsbygg

BTA:
28.300 kvm + p-hus 5.500 kvm

Prosjektkostnad eks. mva:
150 mill. kr av en totalkostnad på 500 mill. kr

Byggherre: J. B. Ugland Eiendom

Prosjekteringsledelse: Sweco

Prosjektoppfølging: Rambøll

Arkitekt: A 7 Arkitekter

Rådgivere: RIB: Stærk & Co (plasstøpt betong og stål), Multiconsult (betongelementer) - RIE: Arendal El-team - RIV: Siv. Ing. Øyvind Berntsen - RIBr: Neas Brannconsult - RI Lyd: Sinus - RI Energi: Rambøll - RI VVA: Asplan Viak

Entreprenører og leverandører: Totalentreprenør tett bygg: Br. Reme Entreprenør - Betongelementer: Block Berge Bygg - Grunnarbeider: Heldal Entreprenør - Utomhus: Oveland utemiljø - Elektro: Arendal El-team - Rør: Finn & Albert Egeland - Ventilasjon: GK Norge - Murer: Lars W Sørensen - Heis: HK-Service - Maler: Brødrene Jakobsen - Himlinger og innervegger: GHV Montasje - Fasadekledning: Devise Skandinavia, Danmark - Glassfasader: Profilteam - Stål: Bøttger & Co - Blikkenslager: Warmbrodt - Tak: Protan - Dørbeslag: Dorma - Kjøl/frys: Sørlandets Klima- og kuldeservice - Auditorieinnredning: Skeie

Campus Grimstad er først og fremst et løft for studentmiljøet på Sørlandet, med de ringvirkningene dette får for kompetanseheving og rekruttering i fremtiden.

Men når Campus Grimstad ble åpnet 31. august hadde mange av deltakerne i byggeprosessen allerede «studert på Campus» i 2-3 år, over spesifikasjoner, tegninger, datamodeller, lover og forskrifter. Så å si alle aktørene er hentet lokalt, fra rådgivere og utførende entreprenører til oppdragsgiver og utbygger. Det har vært et prosjekt som har løftet alle involverte opp i «øverste divisjon», og kompetansehevingen ligger nedfelt som en ressurs i lokalmiljøet. Dette avspeiler Ugland Eiendoms unike interesse for å utvikle lokalmiljøet samtidig som man utvikler nye prosjekter for framtida.

Fra høgskole til universitet
Høgskolene i Agderfylkene ble fra 1994 samlet under en felles administrasjon (HiA). Av disse var Gimlemoen i Kristiansand (innviet 2001) den største i Vest-Agder, mens Agder ingeniør- og distriktshøgskole i Grimstad var størst i Aust-Agder. Universitetet i Agder (UiA) ble etablert 1. september 2007, ved en sammenslåing av seks tidligere høgskoler med ca. 6000 studenter i Vest-Agder og 2000 studenter i Aust-Agder

Strategiplan og offentlig tilbudsfase
Strategiplanen for perioden 2005-2010 hadde som mål å bygge en ny Campus i Grimstad, for fagområdene teknologi, helsefag, økonomi/administrasjon og lærerutdanning.

Første fase var en åpen tilbudskonkurranse der Statsbygg og Ugland Eiendom AS la inn hver sitt tilbud. Statsbygg satset på en oppgradering/utvidelse av dagens høgskole i Grooseveien, mens Ugland Eiendom tilbød et helt nytt campusprosjekt. Statsbygg hadde en konkurransedyktig pris, men Ugland Eiendom ble valgt som det mest visjonære og spennende prosjektet.

Som det første universitetet i landet skulle dette gjennomføres som et OPS-prosjekt. UiA er leietaker, kontraktstiden er 30 år med rett til forlengelse, og årlig leie ca. 30 millioner kroner. Ugland Eiendom står som utbygger og eier, og har drift- og vedlikeholdsansvar i leieperioden.

Funksjonsanalysen

Funksjonsanalysen var visjonær og forutsatte at studenter og lærere var mest mulig blandet rundt et felles vrimleareal med service- og velferdstilbud. Erfaringene fra de seneste universitetsbyggene var at læring like gjerne foregår i kantine- og pauseområder med hjelp av PC og samtaler, som i tradisjonelle klasserom og auditorier.

Skisser og forprosjekt
Basert på funksjonsanalysen (juni 2006) utarbeidet A7 Arkitekter et skisseprosjekt høsten 2006. Skissene ble dels utarbeidet som fargeplansjer, dels som en stor modell der hver enkelt etasje kunne løftes av og illustrere ideer og funksjonalitet. Denne modellen var av uvurderlig betydning for innlevelse og kommunikasjon, lett å korrigere, og ga mange viktige tilbakemeldinger som ble tatt opp i prosjekteringen. Administrasjonen nedsatte en rekke faggrupper, hver med 10-12 representanter fra studenter, lærere og administrasjon. Forprosjekt og tilbud ble levert i april 2007 og kontrakt ble undertegnet innen sommeren. Den gamle Teleskolen på 9.000 kvm gulvflate inngikk som en del av prosjektet, nybygg for undervisningsformål utgjorde 17.000 kvm og ett P-hus i 3 plan var på 5.000 kvm.

Arkitektens visjoner og mål
Hovedgrepet ligger i gata som går gjennom hele bygget, bredde 14 m og lengde 130 m. For å gi den luft og lys som et «uterom» har den en høyde på 14 m på nederste plan, avtrappet til 11 m i kantineområdet.

Gata er et møtested/vrimleareal med samme bredde som gågata i Kristiansand og lengde som to bykvartaler. Her ligger servicetilbud som resepsjon, studentsamskipnad, bokhandel, læringssenter, coffèbar og kantine, iblandet ulike sittegrupper og en liten scene. Et tidligere åpent atrium har fått nytt glasstak og er blitt selve «hjertet» i læringssenteret, et annet atrium har med sine bevarte furutrær blitt en grønn oase midt i bygget.

Med tanke på universell utforming var arkitektens største utfordring å forbinde hovedinngangen i 1. etasje med byggets 2. etasje, som er selve hovedetasjen i campusanlegget. Dette er løst med en 50 m lang rampe, tilpasset rullestolbrukere, som bukter seg oppover gata. Tredje etasje nås med heis og her forbindes byggene med en gangbro tvers over gata.

Byggestart og gjennomføring nybygg
Prosjektet er gjennomført med delte entrepriser, i alt er det skrevet ca. 70 enkeltkontrakter. Br. Reme A/S hadde den store byggkontrakten. Prosjekteringen startet sommeren 2007 og grunnarbeidene ble igangsatt samme høst. Fundamenterings-arbeidene var godt i gang innen jul. Alle vegger under terreng er plasstøpt, og leveransen av prefabrikkerte betongelementer startet i mai 2008. «Tett bygg» var etablert januar 2009 og utvendige arbeider på bygget var avsluttet innen sommeren samme år.

Totalrenovering av eksisterende bygningsmasse
Det var i utgangspunktet planlagt å gjenbruke mest mulig av interiøret her, men Ugland Eiendom valgte til slutt å totalrenovere hele bygget. Dette arbeidet startet samtidig med grunnarbeidene på nybygget, og fremdriften her lå hele tiden 6-9 måneder foran nybygget. 1/3 av bygningsmassen sto dermed langt på vei ferdig da samme type arbeid startet på nybygget, i motsatt fall hadde det medført betydelige kapasitetsproblemer for alle involverte aktører.

Bluebox og studentmiljø
Navnet henspiller på teatrenes øvingsscene, kalt blackbox, interiøret er gjerne sortmalt og uten dekor. Studentene har her fått sitt eget konsert- og aktivitetsbygg nær inntil hovedinngangen, adskilt fra undervisningsbygget. Her kan studentlivet utfolde seg i konsertsalen til 500 personer, kafeen like inntil og på studenthybler ellers i bygget. Som navnet tilsier måtte fasadene ha en blå farge med dette er bare for «hvileperiodene». Rundt gesimsen er det montert en kontinuerlig LED-belysning som kan styres i alle regnbuens farger og lyssette blueboxen i spennende fargekombinasjoner.

Ferdigstillelse og overlevering
Rundt bygningsmassen er det opparbeidet et betydelig utomhusanlegg på omkring 10 måls størrelse, og hele veien gjennom området er lagt om for å skaffe nok tomteplass. Campus ble overlevert i juni 2010 og tatt i bruk av UiA fra 1. august. Da flyttet 250 ansatte og 2.500 studenter inn nye Campus Grimstad. H.K.H. Kronprinsesse Mette Marit foretok den offisielle åpningen av Campus Grimstad 31. august.

Tekst Hans Olaf Aanensen. Foto: A7 Arkitekter AS/Rambøll Norge AS


Flere prosjekter