Berg studentby

Berg studentby

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
300 millioner kroner

Bruttoareal: 17.500 kvm

Byggherre: SiT Bolig

Totalentreprenør: Skanska Norge

Arkitekt:
Svein Skibnes Arkitektkontor

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB: Aas-Jakobsen Trondheim - RIVA, RIGeo: Rambøll - RIV: Sweco - RIE: Vintervoll - RIAku: Cowi - RIBr: NEAS Brannconsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling utomhusmodulering: Skanska Survey - Grunnarbeider: Ottar Augdal - Spunting: Nordenfjeldske Spunt- og Peleservice - Armering: Norsk Stål - Ferdigbetong: Norbetong - Byggesystem betong: Con-Form Trøndelag - Moduler: Skanska Husfabrikken - Betongsaging og kjerneboring: Skaget Betongsaging - Tynnavretting: Teknobygg - Smedarbeider, utv. ståltrapper og rekkverk: Stålfabrikke Skanska - Taktekking: Icopal Tak - Vinduer: NorDan - Fasadeelementer: Cembrit - Overlys og aluminiumsytterdører: R Daaland - Tretrapper: Joinex - Systemhimlinger: Acusto - Maler og gulvlegger: Edvardssson Entreprenør - Støp badegulv: Flisteknikk - Rørlegger: K. Lund - Elektro: Vintervoll - Ventilasjon: Økovent Elnan - SD-anlegg: Siemens - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Systemsikring - Innv. persienner: DECO Produkter - Innerdører: Swedoor/JeldWen - Kjøkken, baderomsinnr., garderobe og speil: Norema - Stillas: StillCom - Rekkverk og sportsboder: Foraas Områdesikring - Asfalt: Veidekke Kolo - Maskinutleie: UCO

Berg studentby i Trondheim har plass til 644 studenter på hybler, i parleiligheter og bofellesskap.

Boenhetene ligger i sju bygg (kalt Slangen) på bakkenivå og i 37 kuber som ligger på takene av byggene i slangen. Både Slangen og kubene har to etasjer.

300 millioner kroner
Byggene i studentbyen har et samlet bruksareal på 17.500 kvadratmeter. Kontraktssum er 300 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Studentsam-skipnaden i Trondheim (SiT). Byggene er tegnet av Svein Skibnes Arkitektkontor AS, som vant en åpen arkitektkon-kurranse om prosjektet i 2007, og ført opp i totalentreprise av Skanska Norge AS.

Prosjektleder Odin Damås i Skanska Norge forteller at en samspillsfase startet i april 2008 og varte til november samme år. Kontrakt ble signert i august 2008. I november startet rivning av de gamle byggene i studentbyen. Terrengbearbeiding startet i januar 2009. I februar 2009 startet byggearbeidene. To tredjedeler av boenhetene ble overlevert 16. juli i år. Resten skal overleveres til jul i år. Utomhusarbeidet skal sluttføres i august 2011.

Hyblene er på cirka 12 kvadratmeter mens parleilighetene er på 35 kvadratmeter. Bofellesskapene rommer fra to til åtte personer.

Byggene kalles Slangen fordi de ligger som en slange i terrenget. Alle kubene inneholder bofellesskap for åtte personer. Både innvendige og utvendige arealer er utformet med stor fokus på universell utforming. Boligene har besøksstandard, hvor deler av prosjektet er spesielt tilrettelagt beboere med redusert funksjonsevne.

Kvikkleire
Tomten på Berg er på cirka 20 mål og skråner mot vest. Kvikkleire ble tidlig definert som en av de største utfordringene i prosjektet. Geoteknikere har fulgt prosessen tett. Problemet ble løst med å plassere byggene i terrenget slik at man unngikk området hvor kvikleiren ligger. Videre valgte man å avlaste toppen ved å kjøre ut cirka 20.000 kubikkmeter leire fra grunnen og belaste i bunn. Bygging skjedde fra nederste del mot vest og oppover/østover for å holde trykk på leiren.

Modulbygg
Byggene i Slangen har bærekonstruksjon av Con-Form elementer (vegger og dekker). Kubene er prefabrikkerte ved Skanska Husfabrikken på Steinkjer. Hver kube består av åtte moduler. To av dem er så brede at de ble kjørt med politieskorte om natten. Takene på byggene i Slangen er flate, har 45 cm isolasjon og tekking med papp. Kubene står på ringmurselementer på taket av byggene i slangen. Takene på kubene har fall inn mot midten og innvendig isolert nedløp.

Både kubene og byggene i Slangen har royalimpregnert panel på fasadene. Kubene er lysere siden det ikke er brukt pigment i impregneringen her. Innvendig er det klarlakkerte OSB plater tilsatt hvitt pigment på veggene og belegg på gulvene, linoleum på soverom og stuer/kjøkken og vinyl i inngangssoner og på våtrom.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. For å unngå fukt i konstruksjonen ble det ikke montert moduler i regnvær. Tekking og isolering ble utført under spesiallaget mobilt tak. Alle vinduene har aluminiumskledde trerammer, noe som sikrer lang levetid og enkelt vedlikehold.

Forbildeprosjekt Enova

Damås sier at både Skanska og SiT ønsker å være forbilder innen grønn bygging. – For Berg studentby har dette gitt målbare resultater gjennom en spennende og kreativ prosess. SiT la grunnlaget ved å stille krav langt ut over forskriftene og ved vilje til å investere i miljøtiltak. Skanska har tatt ballen videre og ved tydelig fokus på løsninger og praktisk utførelse er det oppnådd resultater langt ut over krav stilt i kontrakt. Trykktesting viser at kubene har en luftutskiftning ned på 0,28 per time (langt bedre enn 0,8 som var kontraktsfestet). Dette har resultert i at prosjektet er definert som forbildeprosjekt hos Enova.

Skanska har søkt om å få Berg studentby miljøsertifisert etter reglene i LEED. Det blir i så fall det første boligprosjektet i Norden som oppnår slik sertifisering.

Berg studentby bruker fjernvarme til oppvarming av varmt tappevann. Oppvarming av boenhetene skjer med elektrisitet. I gjennomsnitt er det 45 cm isolasjon i takene, 35 cm i vegger og utkraget gulv på kubene, og 20 cm under gulv på grunn. Vinduer og dører har U-verdi under 0,8 W/m2.K.

Tøff logistikk
Odin Damås forteller at grunnforholdene, kort byggetid, lite riggplass og logistikk var de største utfordringene under oppføringen.

– Grunnforholdene gjorde det umulig å utnytte tomten optimalt. På grunn av lite riggplass laget vi månedsplaner for leveranser til byggeplassen. Alle leverandører måtte skrive seg på en liste slik at leveranser kunne planlegges. Vi brukte samme vei inn og ut av området, så det var viktig at det ikke oppstod kø. Siden Berg studentby ligger i et etablert boligområde hadde vi begrensninger på bruk av lokale veier.

På det meste har 110 personer vært i aktivitet på byggeplassen.

– Byggingen har skjedd uten fraværskader. Sorteringsgraden for rivningsavfall er på 94 prosent. Til nå har vi en akkumulert sorteringsgrad for byggavfall på 89 prosent på nybyggene. Dette har vi oppnådd ved at en person har hatt ansvar for miljøstasjonen der all sortering skjedde. Vi tar med oss økt kompetanse på grunnarbeid, logistikk, energi og miljø, tetthet, passivhus og modulbygging fra Berg studentby.

Slangen og kubene
Arkitekt Jens Bjørnstad i Svein Skibnes Arkitektkontor sier at det arkitektoniske hovedgrepet ligger i slangen og kubene.

– Slangen tar opp terrenget, mens de frittstående kubene tar opp bevegelsen i nabolaget og gjør at skalaen på prosjektet virker mindre. Bruk av heiser er begrenset ved at inngangspartiene treffer terrenget på ulike nivåer. For å få inn lys i byggene i slangen og for å gi beboerne utsyn mot himmelen har vi lagt inn flere overlys i byggene i slangen. Dobbel etasjehøyde i fellesareal under bakken gir et luftig uttrykk for beboerne.

– Vi har holdt oss til naturmaterialer i så stor grad som mulig og samtidig brukt materialer som er enkle å holde vedlike. Betongvegger inne i boenhetene er støvbundet med panellakk. På badene er det etter SiT Boligs ønske brukt malt våtromsstrie i stedet for plater eller fliser.

De største utfordringene har ifølge Bjørnstad vært å få ønsket antall hybler, med tilnærmet passivhusstandard, innenfor strenge økonomiske rammer, samtidig som bokvaliteten er god. – Det har også vært krevende å oppnå universell utforming i terreng med 22 meters høydeforskjell.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter