Varm juleglede kan ende i brann

Juleglede er slett ikke helt ufarlig. Behovet for lys og varme kan ende i personlig katastrofe, advarer El-løftet – et samarbeidsprosjekt mellom bransjeorganisasjonene EFO og NELFO.

Fakta om El-løftet

* El-løftet er et tverrfaglig samarbeid mellom de to store bransjeorganisasjonene EFO og NELFO.

* Målet er å bidra til en tryggere bolig, økt beskyttelse av dyrt data- og elektronisk utstyr, redusert energiforbruk, en triveligere bolig med høy komfort og riktig belysning og sist men ikke minst en grønnere bolig.

* EFO er næringsorganisasjonen for produsenter, importører og grossister i den elektrotekniske bransjen.

* NELFO er bransjeorganisasjonen for el- og IT-bedriftene der du blant annet finner elektroentreprenører og elektroinstallatører.

(Kilde: El-løftet) (©NTB)

 

– Overbelastning på sikringer og stikkontakter kan føre til varmgang og brann, advarer Bjørn Sørensen, fagsjef i elsikkerhet i bransjeorganisasjonen NELFO.

Enkle grep reduserer ikke bare brannfaren. Ekstra bonus er redusert strømbruk og lavere strømregninger.

EFO er næringsorganisasjonen for produsenter, importører og grossister i den elektrotekniske bransjen. NELFO er bransjeorganisasjonen for el- og IT-bedriftene, blant annet elektroentreprenører og elektroinstallatører.

Farlig ekstremkulde
Ekstremkulda kan gå hardt ut over sikringene. Overbelastning kan føre til varmgang og brann. Derfor er det viktig å følge med på temperaturen på sikringene, påpeker han.

– Kjenn på sikringene. Er de varme? Da bør du ta kontakt med en elektriker for å vurdere om de overbelastede kursene bør splittes opp og fordeles på flere sikringer. Eller om kapasiteten inn til boligen rett og slett bør økes med større hovedsikringer, sier Bjørn Sørensen.

Han advarer også om at stikkontakter der varmeovner er tilkoblet kan bli overopphetet.

– Legg gjerne hånden utenpå dekselet til kontakten og kjenn om den føles ordentlig varm. Da må du koble fra ovnene og tilkoble den et annet sted før du ringer elektrikeren og får kontrollert kontaktgen – før det er for sent, sier Sørensen.

Panelovner
Daglig leder Petter Næss Welhaven i installatørfirmaet Ingeniør Tidemand i Oslo har ett godt hovedråd for lavere strømregning: Fastmonterte panelovner under vinduene. Da unngår du kulderas:

– Fra alle vinduer står det kulde som trekker ned og ut på gulvet. Fryser du på beina så fryser du på hele kroppen. Da er det fort gjort å heve temperaturen i rommet, og strømforbruket går opp. Med varmeovner i hele vinduets bredde unngår du kulderas og kan skru ned og fortsatt føle det komfortabelt, sier han.

Men det er flere enkle tiltak som kan redusere strømforbruket og – regningen, påpeker installatøren:

* Bytt ut gamle downlights med LED.

* Bytt til varmeovner beregnet på nordiske forhold med termostat av god kvalitet.

* Varmepumpe kan være en god og kostnadsbesparende oppvarmingskilde.

– Men noen råd er felles for alle som ønsker å redusere strømforbruket: Senk romtemperaturen med en grad eller to i alle oppholdsrom, og enda mer i rom hvor du ikke trenger komforttemperatur, sier Welhaven.