Øk tilskuddene til heis i boligbygg

I Trondheim ønsker Husbanken å gi bort en heis gratis til et borettslag. Interessen for å installere heis er der, men flertallet av beboerne i borettslagene stemmer ned slike investeringer på grunn av at det blir for dyrt. Årsaken til at det er så alt for få heiser i borettslag og i andre boligbygg i Norge, er at tilskuddsordningene fra det offentlige er alt for lave.

Utgiftene til heis er en del av kostnadene, men det kommer også omfattende ombyggingskostnader til for å få heisen på plass. Vi mener at det må en kraftig økning i tilskuddene til heis-anlegg.

Mange mennesker kunne ha bodd i sine leiligheter mange år ekstra dersom det var lettere å komme seg til og fra leilighetene. For gamle mennesker som er dårlig til beins, er det et slit å slepe seg opp og ned trapper. Mange er friske nok til å klare seg selv, men på grunn av at de bor langt oppe i etasjene må de flyttes over til aldersboliger eller til sykehjem på et gitt tidspunkt. Ofte skjer det mot folks vilje, men de har ikke valg. Etter vårt syn ville det ha vært langt billigere for samfunnet at man økte tilskuddene til heis. Her er vi helt på linje med det NBBL forfekter.

Tenk også på omsorgsarbeidere fra helseetaten som må løpe opp og ned trapper hele dagen. Det er ikke rart at de blir utslitt. Hadde det vært flere heiser ville man spart mye sykefravær - og mange hjelpepleiere og sykepleiere kunne ha holdt det gående lenger enn i dag. Nå ender også slike mennesker som uføretrygdede alt for tidlig.

Kan man gi slike tilskudd til heisanlegg samtidig som man etterisolerer og oppgraderer boligbygg, vil man kunne slå flere fluer i ett smekk. Det er ikke tvil om at dette må være en samfunnsmessig riktig prioritering. Dette er også en sak man absolutt må se på i forbindelse med den nye stortingsmeldingen om bygningspolitikk.