Vurderer bonusprogram på flyreiser

Konkurransetilsynet skal undersøke om forbudet mot bonusprogrammer på innenlands flyreiser bør strammes inn, videreføres eller oppheves.

Bakgrunnen for at tilsynet nå vil evaluere bonusforbudet er utviklingen i markedet og innføringen av ulike fordelsprogrammer, opplyser Konkurransetilsynet på sine hjemmesider.

– Det er tre mulige utfall av denne utredningen: En anbefaling om at bonusforbudet videreføres som i dag, at det strammes inn, eller at det oppheves, sier konkurransedirektør Knut Eggum Johansen.

Tilsynet peker på selskapet Norwegians vekst i markedet, og vil undersøke om et fortsatt forbud vil bidra til økt konkurranse.

SAS har hele tiden vært imot forbudet, men mener argumentet om at forbudet skulle bidra til fremme konkurranse, har gått ut på dato. Også SAS viser til at det norske markedet har endret seg mye siden 2002.

– Vi er glade for at norske myndigheter nå vil se på dette særnorske forbudet på nytt, sier Robin Kamark, kommersiell direktør i SAS.

Konkurransetilsynet satte først ned foten for bonusprogrammer i 2002. Forbudet ble i 2007 videreført med en forskrift fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet som forbød alle norske flyselskaper å tilby passasjerene fordeler gjennom bonusprogram på innenlands flyreiser.

I vår godkjente tilsynet bonusprogrammene SAS Credits og Norwegian Reward, som er rettet inn mot bedriftsmarkedet. Begrunnelsen var at programmene ikke er konkurransevridende