Energieffektivisering kan dempe kraftkrisen

Em Siemens-rapport, som er laget på oppdrag av fylkeskommunene i Nord- og Sør-Trøndelag, konkluderer med at industrien kan redusere sitt kraftforbruk med 26 prosent ved å energieffektivisere.

- Vi har avdekket at industrien i Trøndelags-fylkene har et potensial for energieffektivisering på 0,9 terrawattimer. Det tilsvarer 26 prosent av det årlige kraftforbruket til industrien i regionen. Hvis vi inkluderer også industrivirksomhet i Møre og Romsdal, ser vi et potensial på hele 2 til 2,5 terrawattimer. Det tilsvarer energiforbruket til 125.000 husstander, sier divisjonsdirektør Anne Marit Panengstuen i Siemens.

Et viktig grep
Fylkeskommunene har lenge vært bekymret for kraftsituasjonen i regionen. Og energieffektivisering er et viktig grep for å dempe den krisen som har oppstått.

- Styrking av nettet og økt kraftproduksjon er tiltak som kan hjelpe på situasjonen. Men dette er mer langsiktige tiltak. I mellomtiden vil regionen oppleve flere vintre med en kritisk kraftsituasjon. Derfor haster det med å få til raskere tiltak som kan dempe noe av den kraftkrisen vi nå opplever. Energieffektivisering er definitivt et slikt tiltak, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Mye er gjort
Industrien har allerede gjort mye, men potensialet for energieffektivisering er fortsatt stort.

- Et samarbeid mellom myndighetene som har ansvar for forsyningssikkerheten og de store kraftkundene, vil være det mest virksomme tiltak på kort og mellomlang sikt. Derfor har vi ikke råd til å la være å legge til rette for at industrien kan ta nye energieffektiviseringsgrep. Tilleggseffekten er en mer robust og grønn industri, sier fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag Alf Daniel Moen.

Lønnsomme tiltak
Flere av de tiltakene som Siemens har avdekket i sin rapport, kan gi snarlige effekter.

- De konkrete tiltakene som kan iverksettes varierer fra type virksomhet, men i de aller fleste tilfeller ser vi at prosjektene vil ha effekt i løpet av ett til tre år. Og for mange virksomheter er tiltakene lønnsomme og har relativt kort tilbakebetalingstid, sier Panengstuen.

Mangler ressurser
De største virksomhetene i regionen har begynt eller planlegger energieffektiviseringstiltak. Men blant de mindre industribedriftene er det få som har planer om å iverksette tiltak. Årsaken til dette er ofte liten kunnskap om hvilke tiltak som har effekt, eller manglende ressurser på å iverksette tiltak.

- Vi ser at det er et behov for å øke kompetansen og å gjøre det enklere for mindre virksomheter for å søke om støtte for å iverksette tiltak for energieffektivisering. Vi vurderer mulighetene for en egen energipatrulje som skal bistå mindre bedrifter i arbeidet med å redusere eget forbruk, sier Sandvik.