Vil bli størst på svenskegrensen

Første spadetak er satt i Töcksfors Handelspark. Parken vil bli en av Skandinavias største, og Oslos nærmeste grensehandelsdestinasjon.

22.500 kvm, som utgjør første byggetrinn, skal stå ferdig i 2012. 75 prosent av arealet er allerede utleid, og 12 leietagere er i gang med å planlegge innflytting i nye lokaler.

Stadig flere nordmenn krysser grensen for å handle – enten det er mat, klær eller andre varer. Bak gigantutbyggingen står Conceptor Eiendomsutvikling AS (25 prosent) og Fortin AS (75 prosent) . Vidar Lyhus i Conceptor Eiendomsutvikling AS, er glad for at byggingen endelig er i gang.

– Vi har ventet lenge på dette, sier han. Grensehandelen vokser for hvert år, og vi vil med dette grepet gjøre Töcksfors til et enda mer attraktivt handelsområde, både for forbrukerne og for butikkene som etablerer seg der.

I år har det eksisterende handelssenteret i Töcksfors hatt nærmere en million besøkende og omsetningen økte med hele 22 prosent fra 2008 til 2009. Totalt sett la vi nordmenn igjen 10,3 milliarder kroner på grensehandel i fjor. Men grensehandelen er vanligvis større i siste halvår og mye taler for at det blir satt nok en rekord for grensehandel når 2010 er omme.

Conceptor har lang erfaring fra grensehandel gjennom sitt eierskap i dagligvarekjeden EuroCash som har fem butikker langs grensen. EuroCash estimerer en omsetning på en milliard kroner i 2010.

- Vi kommer selvfølgelig til å etablere oss i Töcksfors Handelspark med en dagligvarebutikk på nærmere 4000 kvm. Dette blir den største butikken i kjeden.

– 75 prosent av arealet er utleid. Og vi er allerede i gang med å planlegge for byggetrinn 2, som er på 17.500 kvm. I 2015 planlegger vi åpningen av siste byggetrinn, og da står 58.000 kvm handelsflate med mange spennende butikker og venter på shoppingsultne nordmenn – og svensker. Når E 18 er ferdig utbygd, vil Töckfors Handelspark kun være en 60 minutters kjøretur fra Oslo, sier Lyhus.

For Årjängs kommune er utbyggingen i Töcksfors av stor økonomisk betydning. Det forventes en omsetning for første byggetrinn på ca. 600 millioner svenske kroner, og rundt 150 arbeidsplasser. Når parken står ferdig, estimeres en totalomsetning på SEK 1.5 -2 milliarder og 300-400 ansatte.

For Årjängs kommune og kommunalråd Katarina Johannesson er utbyggingen en drømmesituasjon.

– Flere arbeidsplasser innebærer innflytting til kommunen, da vi per dato ikke kan dekke behovet med eksisterende beboere, sier hun. Vi jobber derfor med å tilrettelegge for ny boligbygging. Samtidig har arbeidsformidlingen startet opp kurs for å utdanne butikkpersonale, og det er allerede stor interesse for kurset. Vi ser lyst på fremtiden og jobber aktivt for å være i forkant, både i forhold til det økende boligbehovet og til utbedring av infrastrukturen i området.