Miljøorganisasjoner velger betong

De mest miljøbevisste velger betong. Norske Bellona og internasjonale IUCN, verdens eldste miljøorganisasjon, har begge fått bygget nye hovedkvarter av kortreist, plasstøpt betong.

Betong bidrar til at Bellonahuset i Oslo, nå innflyttingsklart, er Norges mest energieffektive kontorbygg og at hovedkvarteret til IUCN i Sveits er kåret til det mest miljøvennlige i Europa. Begge byggene utnytter miljøfordelene av betongens termiske masse og CO2-fordelene av kortreist, plasstøpt betong. Flere forskningsmiljøer, blant annet SINTEF Byggforsk har beregnet at riktig bruk av betong reduserer behovet for energi til oppvarming med inntil 15%. For kjøling er besparelsene enda mer markante.

Bedre enn det beste
Bellonas venter at det nye hovedkvarteret vil trenge under 70 kWh per kvadratmeter. Det er rekordlavt for kontorbygg og godt under kravene til beste klassifisering, klasse A, i den nye energimerkingen av boliger. Snittet for nye norske kontorbygg er tett oppunder 300 kWh/m2.

Bellonahuset er bygd med plasstøpt betong i vegger og etasjeskillere. Inne er himlinger i frilagt betong fordi de termiske egenskapene blir best når betongen ikke er dekket av andre materialer.

Fasadene er av puss og glass. Det ble valgt etter CO2-beregninger av hvilke fasadematerialer som setter det minste karbonsporet totalt.

Betong best i Europa
Det nye betongbygget til IUCN, The International Union for Conservation of Nature, var det mest miljøvennlige bygget den europeiske sammenslutningen av miljøtidsskrifter, EEP, fant da de kåret de beste byggene i 2010. Bygget, som ligger i Gland i Sveits, ble åpnet av IUCNs styreleder, prins Albert 2 av Monaco i juni 2010.

IUCN valgte plasstøpt betong fordi de mener dette materialet er best for energi, CO2-effektivitet og kostnader i et livsløpsperspektiv. Bygget er oppført med 40% resirkulert betong og har mest mulig udekkede betongflater for å utnytte betongens mulighet til passiv oppvarming og kjøling.

Det nye hovedkvarteret har også en rekke andre innebygde miljøtiltak, f. eks oppsamlet regnvann i alle toaletter, utnyttelse av solenergi og jordvarme, og miljøvennlige møbler. Til sammen gjør dette at IUCN ligger an til å bli først i Europa med Platina-klassifikasjon i det amerikanske LEED-systemet for miljømerking av bygninger.

IUCN, grunnlagt i 1948, er verdens eldste miljøorganisasjon og en av de mest anerkjente. De har observatørstatus i FNs generalforsamling, og er blant annet kjent for sin Rødliste over truede arter.