Aktuelle råd om riktig snørassikring

Se opp for snø- og israsfaren! Det er eieren av bygningen som står ansvarlig for riktig sikring mot snø- og isras fra taket. Eieren må vurdere snømengde, samt takets tilstand og alder.

Taksjekk

Takstein: Sjekk at ingen takstein er skadet. Se etter sprekker eller frostspreng.

Innfesting:I Sjekk at all takstein ligger riktig. Hvis det er takstein som ikke ligger ordentlig, kan det bety at lekten den ligger på ikke er bra. Løft da opp taksteinen og se godt etter. Sjekk også at mønestein og gavlstein ligger riktig.

Tetting: Sjekk taket ditt fra undersiden hvis du har et loftrom. Se etter fuktflekker eller råte på takstolene. Vær spesielt nøye ved mønet, vinkler, samt rundt gjennomføringer i taket. Pakninger og tettemateriale som har ”størknet” og sprukket, bør byttes. Kontroller også at det som ligger som undertak under taksteinen, ikke er fuktskadet.

Taksikkerhet: Se over at snøfangere, stigetrinn og liknende ikke er skadet.

Ventilasjon: Synlig rust på plater i stål, som blant annet brukes i forbindelse med luker og skorsteiner, bør slipes og males om.

Etter flere tragiske rasulykker på grunn av klimaendringer og manglende snøfangere, er kravene til snøsikring skjerpet. Det er eieren av bygningen som står ansvarlig for riktig sikring mot snø- og isras fra taket.

Forebygg takras
Som takekspert og Nordens ledende leverandør av skråtaksløsninger, vil Monier informere om hva huseierne kan gjøre for å hindre stygge ulykker som følge av takras.

– Når man skal legge nytt tak, må arbeidet gjøres profesjonelt og forskriftsmessig av fagfolk. Man kan også forebygge takras, samt skader på taket ved å gjennomføre en taksjekk og ved å måke taket riktig, sier teknisk sjef i Monier, Gunnar Solhaug.

Harde og snøfylte vintre gjør det ekstra viktig å legge taket forskriftsmessig. Det finnes monteringsanvisninger som forklarer hvordan man monterer både snøsikring og stigetrinn på taket. Det er viktig at de som legger hustaket er oppdatert på nye løsninger og produkter. Da får man funksjonelle tak, som holder i all slags vær. I tillegg er det viktig å sjekke takets tilstand med jevne mellomrom, enten taket er nytt eller gammelt.

Snømengde, takets tilstand og alder er viktige faktorer å være oppmerksomme på.

– Siden vekten av snø varierer mye (våt snø kan bli inntil 400 kilo per kubikkmeter), kan det være vanskelig å vite når man bør måke taket. Men like viktig som å tenke på vekten, er det å se på faren for takras når man vurderer om taket skal måkes, sier takeksperten.

Forsvarlig snømåking
Hvis man konkluderer med at taket bør måkes, er det viktig at dette gjøres på en sikker måte.

– Bruk sikkerhetsline. Sørg for at denne er stram mens du måker. La ca. 20 centimeter snø ligge igjen – for å unngå å skli på taket, samt for å unngå skader på selve takmaterialet, råder Solhaug.

Etter en lang kuldeperiode med mye snø, er det nå viktig å undersøke taket, både utvendig og innvendig.

– Innvendig ser du etter fuktflekker og råte. Mistenker du lekkasje, kan du gjerne bruke en fuktmåler. Vær spesielt oppmerksom på mønet og vinkelrennene, sier Solhaug.

Sjekk taksteinen
Siden det ligger mye snø i store deler av Norge for tiden, er det mange steder vanskelig å foreta en vurdering av taksteinen før snøen har smeltet.

– Så snart man har mulighet, må en forsikre seg om at taksteinen ikke har sprukket eller løsnet. I tillegg må man sjekke at snøsikring, stigetrinn, ventilasjonshetter og annet på taket er inntakt etter en kald og snøtung vinter, sier takeksperten.

Et tak som legges av profesjonelle fagfolk har normalt en levetid på minst 30 år – avhengig av hvilket takmateriale man bruker.

– Husk at taket er husets femte og absolutt viktigste fasade. Et godt tak er en forutsetning for et friskt hus, sier Gunnar Solhaug.

Gode råd
- Den som går opp på taket, må sørge for egen sikkerhet før han eller hun begynner å rydde snø.

- Hele taket må måkes – da ujevn vektfordeling kan være farlig for selve takkonstruksjonen.

- La ca. 20 centimeter snø ligge igjen, slik at du ikke skader takmaterialet.

- Sørg for at du har en form for snøsikring på taket, slik at snøras ikke kan skade personer og/eller gjenstander.