Skanska vil bli Nordens største boligutvikler

Skanska oppretter egne avdelinger for boligutvikling i Storbritannia og Polen, og varsler økt satsing på egne boliger i hele konsernet for å bli Nordens største boligutvikler.

Skanskas nye forretningsplan frem til 2015 setter fokus på lønnsom vekst. Et av de områdene som entreprenøren mener har best forutsetning for å vokse på og som Skanska skal satse på de neste årene er boligutvikling.

Målet er en markant økning i antall egenproduserte boliger, og å bli den ledende boligutvikleren i Norden. Samtidig skal Tsjekkia og Slovakia komme tilbake på tidligere volumnivåer.

Storbritannia og Polen
Som et ledd i ekspansjonen starter de en helt ny avdeling for boligutviking i Storbritannia og en boligvirksomhet i Polen.

Skanska har lenge vært en stor entreprenør i Storbritannia, og mener at finanskrisen og nedgang i boligmarkedet har gitt selskapet en god mulighet til drive boligutvikling også på det markedet. Entreprenøren skriver i en pressemelding at de lenge har undersøkt det britiske markedet og kjøpt opp eiendommer. Ambisjonen er at de under 2011 skal starte sine første prosjekt med fokus på London-området.

- Vi ser meget gode vekstmuligheter innen boligutvikling de neste årene. I Norden tar vi mål av oss til å bli markedsleder, og i Storbritannia ser vi en god mulighet til å komme inn på det markedet, sier Skanskas administrerende direktør og konsernsjef Johan Karlström.

Skanska starter også boligvirksomhet i Polen, men denne etableringen vil skje i et noe langsommere tempo enn den britiske.

Nordisk vekst
Norden skal fortsatt være driveren for boligutviklingen, og her tar Skanska mål av seg til å bli størst i volum, kundetilfredshet og grønn bygging.

Markedsandelene skal øke i Nordens ni største byer, blant annet gjennom oppkjøp av store eiendommer/tomter. I pressemeldingen skriver Skanska at økt industrialisering og standardisering er nødvendig for å redusere byggekostnadene.

De varsler også en økt satsing på Bo Klok-konseptet. Hittil er det satt opp mer enn 4.500 Bo Klok-enheter i Norden. Og dette tallet skal økes vesentlig de nærmeste årene.

Fremtidsvyene inneholder også tanker om nye boligprodukter og nye markeder.