Berg-Hansen: U-864 skal heves

U-864 på havets bunn utenfor Fedje i Hordaland skal heves. Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) levnet liten tvil om dette i Stortinget onsdag.

Spørsmålet kom opp under behandlingen av enkelte kapitler på Fiskeridepartementets budsjett. Saken ble tatt opp av både Øyvind Halleraker (H) og Arne Sortevik (Frp). En samlet opposisjon ba også om en tidsplan for hevingen, men det fikk de ikke.

Det tyske ubåtvraket ligger på havbunnen i flere deler. Båten hadde en last på 65 tonn kvikksølv da den i 1945 ble senket av en annen ubåt.

– Vi arbeider for å gjennomføre prosjektet med heving. Det er ikke endret, sa fiskeriministeren. Hun la til at de ansvarlige myndigheter følger en stram tidsplan.

Halleraker er glad for at svaret fra statsråden var klart. Etter onsdagens svar anser han at tildekkingsalternativet er ute av bildet for godt. Men han er skuffet over at det ikke kom noen tidsplan for hevingen.

– Det hadde vært viktig for menneskene som bor i området, og det hadde vært viktig for Norges omdømme i utlandet. Usikkerheten er problematisk for fiskerinæringens anseelse, sier Halleraker til NTB.