Rivningsobjekt ble brannøvelse

Statsbygg hadde et hus som skulle jevnes med jorden. Brannvesenet hadde behov for å øve. Poff, dermed stod et gammelt hus på Svinesund i fyr og flamme. I kontrollerte former.

Da Statsbygg ferdigstilte den nye kontrollstasjonen på Svinesund for noen år siden, ble det stående igjen et gammelt bolighus på tomta et stykke fra de nye bygningene. Huset var ikke til noen nytte og skulle rives.

Samfunnsansvar
- Boligen var gammel og kunne ikke benyttes. For det første hadde ikke Tollvesenet behov for det, for det andre tilfredsstilte det ikke på noen måte dagens utleiekrav og for det tredje var plasseringen slik i forhold til kontrolllstasjonen at det var umulig å selge eller leie ut, forteller senioringeniør Jan Erik Jensen i Statsbygg.

- Statsbygg mener noe med sitt samfunnsansvar, derfor tilbød vi huset til Halden brannvesen slik at de kunne øve på det og brenne det ned. De tente på ideen for å si det slik , sier Jensen.

Også Strømstad
Brannvesenet i Halden slo seg sammen med sine likemenn på andre siden av grensen, i Strømstad, slik at de kunne øve på beredskapsorganisering og innsats ved grenseoverskridende samarbeid i forbindelse med brann eller andre ulykker på skadested i nærheten av grensen. Fire mandager på rad har norske og svenske brannmenn øvd på det utrangerte Statsbygg-huset. De tre første gangene var det bruk av røykmaskin, mens den siste mandagen ble huset påtent.

- Øvelsen var vellykket. I løpet av to timer var huset brent helt ned. Vi vil nå fjerne restene fra branntomta og planere ut, avslutter Jensen.