Statlig "Helsebygg"?

Et statlig "Helsebygg" på linje med Statsbygg kan være et alternativ for å gjennomføre store sykehusprosjekt i årene framover, mener Veidekke, Fellesforbundet og Helsebygg Midt-Norge.

De tre partene samarbeider om siste etappe av sykehusutbyggingen i Trondheim, og næringsminister Trond Giske har bedt dem komme med forslag til hva politikerne kan gjøre for å utvikle byggenæringen, skriver Helsebygg Midt-Norge på sine nettsider.

I et brev til Næringsdepartementet og Kommunaldepartementet peker de tre på at spesialisthelsetjenesten er landets største offentlige eiendomsaktør med 4,8 millioner kvadratmeter bygningsmasse. På en eller annen måte bør disse ressursene samordnes for å bli utnyttet bedre, heter det i brevet.

- Å etablere et statlig "Helsebygg"på linje med Statsbygg kan være et alternativ, skriver de tre partene. De mener også det er svært relevant å opprette et såkalt strategisk råd for byggenæringen - ikke minst for å videreføre Helsebygg Midt-Norges utviklingsarbeid ved St. Olav Hospital.

Samme anbefaling kom også forsknings- og utviklingsprosjektet “Bygg og eiendom som strategisk virkemiddel for effektive helsetjenester” fram til (les saken fra Byggeindustrien nr 12 2010 her).

I brevet til departemententene har alle avsendere egne avsnitt, vedlegg og presentasjoner (se under). Her legger Fellsforbundet særlig vekt på involverende prosjektgjennomføring. Dette fremmer produktivitet, faste ansettelser og seriøsitet i byggebransjen, mener forbundet.

Vedekke følger opp med å understreke betydningen av "den norske modellen", der hver medarbeider får eierskap og ansvar gjennom systematiske arbeidsprosesser.

Helsebygg bidrar med sine erfaringer fra åtte års sykehusutbygging. - Vi har definert vår egn K5-modell og har utviklet både oss selv og byggebransjen. Og utviklingen fortsetter, poengterer Helsebygg.

I brevtrioens felles oppsummering blir Kunnskapssenteret foreslått som et forbildeprosjekt for å utvikle byggenæringen på viktige områder som produktivitet, kostnad, trivsel, arbeidsmetoder, energi og miljøutfordringer. Det er verdt å merke seg at Kunnskapssenteret blir bygd etter passivhusstandarden, som første sykehusbygg i landet.

De tre partene anbefaler også å opprette en egen arbeidsgruppe med representanter for offentlige byggherrer og øvrig byggenæring.

- Vi tror det er særdeles viktig å ha ekstra fokus på helse- og sykehussektoren. Offentlige midler til ny byggeaktivitet må forvaltes slik at de bidrar til bedre bygg, redusert energibruk og lavere kostnader. Da må sykehussektoren sentralt samordnes bedre, skriver Veidekke, Fellesforbundet og Helsebygg i brevet til departementene - før den varslede stortingmeldingen om norsk bygningspolitikk.

Les hele brevet her