Stadig flere unge til Oslo-området

Halvparten av Norges samlede befolkningsøkning skjer i og omkring hovedstaden. Regionens mange arbeidsplasser tiltrekker seg yngre mennesker fra så vel andre norske kommuner som fra utlandet. Innflytterne får barn som også bidrar til befolkningsveksten. Det er kommunene rundt Gardermoen som har opplevd den største økningen.

Dette kommer frem i en artikkel som befolkningsstatistiker Even Høydahl har skrevet i Samfunnsspeilet. Der tar han for seg befolkningsutviklingen de siste ti år i alle kommuner som ligger inntil ti mils kjøring fra Oslo sentrum. Dette gjelder kommuner i fylkene Østfold, Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud og Vestfold, foruten Oslo, melder SSB.

I alt 17 kommuner i nærheten av Oslo, Bergen og Stavanger opplevde i perioden 2000-2009 en befolkningsøkning på over 20 prosent. Fem av disse kommunene ligger mellom Oslo og Gardermoen: Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum, Sørum og Skedsmo. Raskest av alle vokste Ullensaker, der Gardermoen ligger. Kommunen har det siste tiåret hatt en økning i innbyggertallet på 44 prosent.

I likhet med landet for øvrig hadde disse fem kommunene en betydelig innvandring. Men de skiller seg ut på den måten at de også har hatt en svært omfattende tilflytting fra andre kommuner.

Barnefamiliene flytter ut av Oslo
De mange unge som slår seg ned i Oslo for å arbeide eller studere, flytter gjerne til nabokommunene etter hvert som de får barn. Høydahl mener dette har sammenheng med boligprisene, og at folk ønsker mer plass etter en familieforøkelse. 49 prosent av Norges befolkning bor i en familie med barn under 18 år, men i syv kommuner i Akershus er andelen som bor i barnefamilier, over 56 prosent. Oslo har færrest barnefamilier i hele Oslo-regionen.

Krysser kommunegrenser på vei til jobb
Høydahl peker på det betydelige overskuddet på arbeidsplasser som finnes i flere kommuner i Oslo-regionen. Oslo og Bærum har til sammen 120 000 flere arbeidsplasser enn de har yrkesaktive innbyggere. Deretter følger Ullensaker med et overskudd på 6 000 jobber og Drammen med 3 400. Disse ekstra arbeidsplasser gir muligheter for mennesker som bosetter seg i nabokommunene.

Avstand betyr ikke alt
To kommuner som ligger like langt fra hovedstaden, kan ha helt forskjellig andel oslopendlere. Både Skedsmo og Oppegård sentrum ligger drøyt halvannen mil fra Oslo. Men mens 55 prosent av Oppegårds sysselsatte arbeider i Oslo eller Bærum, er denne andelen betydelig lavere i Skedsmo, 41 prosent. Forklaringen er at folk i Skedsmo også har gode jobbmuligheter i Lillestrøm, altså i sin egen kommune, eller på Gardermoen.

Andelen som pendler til Oslo, synker naturlig nok med avstanden til tigerstaden. Likevel er variasjonene store. 10 prosent av Kongsvingers yrkesaktive, som har rundt ni mils reise til hovedstaden, jobber i Oslo. Tilsvarende andel for Sarpsborg, som også ligger ni mil fra Oslo, er kun 5 prosent. Årsaken til forskjellen kan være at de andre Østfold-byene har et jobbtilbud som Kongsvingers naboområder ikke kan tilby i samme grad.

Det er imidlertid ingen grunn til å tro at det er antall mil som er viktigst, hevder Høydahl. Like avgjørende er reisetid, reisemåte og kanskje kostnader. Derfor er bedre veier og kollektivtilbud til Oslo et viktig satsingsområde for kommuner i utkanten av regionen som ønsker å øke innbyggertallet, skriver han.