Nordmenn fortsatt optimistiske til økonomien

Nordmenn får stadig større tro på landets økonomiske fremtid. Men vi planlegger ingen kjøpefest.

Forventningene til Norges økonomi har økt jevnt siden slutten av 2009 og fortsetter å øke. Men til tross for at private inntekter øker, er forventningene til egen økonomi neste år er de samme som for tre måneder siden, viser Forventningsbarometeret for fjerde kvartal.

– Den gode privatøkonomiske utviklingen skulle tilsi en real kjøpefest, men vi lar oss ikke rive med, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Hyttnes tror folk følger godt med på den økonomiske utviklingen i Europa, og at de skjønner at Norge er i en spesielt gunstig økonomisk situasjon. Samtidig er de usikre på hvordan uroen vil påvirke dem på sikt.

Nordmenn mellom 15 og 19 år er blitt mer skeptiske til den økonomiske fremtiden.

– Dette kan skyldes flere forhold. Det er blitt tøffere for unge å få lån på grunn av nye krav om minimum ti prosent egenkapital ved boligfinansiering. Dessuten holder prisene i boligmarkedet seg fortsatt høye, sier Hyttnes.

Forventningsbarometeret måler husholdningenes forventninger til egen og landets økonomi, og er et samarbeid med FNO og TNS Gallup.