Store Norske sparker ut rederi

Gruveselskapet Store Norske sier opp avtalen med rederiet Kristian Jebsen i Bergen, som er innblandet i korrupsjonssaken mot tidligere gruvedirektør Robert Hermansen.

Selskapet fastslår at avtalen Hermansen gjorde med Jebsen for ti år siden, og som skulle løpt helt til 2022, har vært høyt overpriset. De bryter dermed samarbeidet om kulltransport med rederiet og Polar Coal KS.

– Det har ikke vært samsvar mellom ytelse og motytelse i det som allerede er en meget god avtale. Avviklingen må også ses i sammenheng med de betalinger som Robert Hermansen har mottatt etter avtale med representanter for Jebsen, opplyser administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske Spitsbergen Grubekompani.

Hermansen mottok 3,9 millioner kroner fra Jebsen, men hevder selv dette var et privat lån. I forrige uke skjerpet Økokrim siktelsen mot den tidligere administrerende direktøren fra grov økonomisk utroskap til grov korrupsjon.

Ifølge rederiet, som også er siktet for korrupsjon, var det nå avdøde skipsreder Atle Jebsen som skal ha sørget for at beløpet ble utbetalt til Hermansen, uten styrets kjennskap. Sjefer i entreprenørselskapet Leonhard Nilsen er også siktet for korrupsjon i saken.

Store Norske melder at de nå vil ha en anbudskonkurranse for å finne en ny partner for kulltransporten.