Seks av ti kommuner mener de får for lite penger

Seks av ti kommuner mener de får for lite penger av regjeringen til å tilby gode nok tjenester til sine innbyggere, viser undersøkelse.

Siden den rødgrønne regjeringen overtok i 2005, har kommunene fått en økning på 41 milliarder kroner i bevilgninger. Men kommunene vil ha mer, viser undersøkelsen som NorgesBarometeret har laget for Unio, hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede.

Halvparten av kommunene mener at de har fått mindre økonomisk handlingsrom de siste fem årene. Seks av ti mener de ikke har råd til å yte tjenester som Stortinget og regjeringen har fastsatt, for eksempel barnehage, skole og helse, skriver Dagsavisen.

– Vært vekst
– Det stemmer rimelig bra med vårt inntrykk. Du skal ikke lese mange lokalaviser før du ser at nesten hver eneste kommune har problemer med å leve opp til standardkravene innen helse og utdanning, som sykehjemsplasser, hjemmetjenesten og grunnskolen, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Han er samtidig overrasket over at halvparten av kommunene svarer at de har fått mindre økonomisk handlingsrom de siste fem årene, samtidig som milliardbevilgningene har økt.

– Det er jammen ikke lett å gi et godt svar på dette. Selv om behovene i kommunesektoren er bortimot umettelige, har det tross alt vært en vekst i overføringene fra staten, sier Folkestad.

70.000 flere ansatte
Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) understreker at det økonomiske handlingsrommet for kommunene har blitt kraftig forbedret den siste femårsperioden.

– Vi har fått 70.000 nye kommuneansatte siden 2005 og for den enkelte kommune kan det være krevende å fortsette en så stor vekst som vi har hatt. Vi har for eksempel fått elleve nye ansatte i pleie og omsorg hver eneste dag og en ny barnehageavdeling hver dag, sier Navarsete til NTB.

Hun er riktignok svært fornøyd med at det ikke er flere enn seks av ti kommuner som sier det er behov for mer penger. Hun sier det alltid er store og høye forventninger til de ulike velferdstjenestene i kommunene.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at fire av ti kommuner sier de har fått nok penger de siste åra. 2011 blir et år for konsolidering og videreføring av det høye aktivitetsnivået, sier Navarsete.