Advarer Navarsete

Boligprodusentene advarer boligminister Liv Signe Navarsete mot faren for kraftig eskalering av konfliktnivået i byggevirksomheten i forbindelse med innføring av utvidet uavhengig kontroll.

I et brev stil statsråden uttrykker foreningen bekymring for utilsiktede effekter av obligatorisk innføringen av rollen som ansvarlig for uavhengig kontroll fra 1. juli neste år. Foreningen mener ordningen øker faren for betydelig opptrapping av konflikter og merarbeid for kommunes byggesaksavdelinger.

Den kontrollerende skal påvise at det er samsvar med offentlige rettslige krav etter plan- og bygningsloven og melde fra til det aktuelle ansvarlige foretaket om avvik som blir avdekket. Dernest skal kontrollerende påse at det blir lukket.

Boligprodusentene påpeker at teknisk forskrift har en rekke bestemmelser gitt som funksjonskrav uten objektive målbare kriterier som fører til at krav må tolkes av ansvarlig prosjekterende. Dette åpner for at det er ulike måter å løse krav på som vil kunne føre til at en som foretar kontroll av prosjektering, lett vil kunne stå overfor en situasjon hvor kontrollerendes egne vurderinger fører til et annet resultat den det som foreligger fra prosjekterende.

Faglig skjønn anvendt på løsninger av funksjonskrav hvor det ikke er angitt målbare kriterier, vil kunne føre til ulike løsninger uten at det er opplagt om den ene eller den andre har rett. Hvis kontrolløren vil konkludere med avvik, vil dette lett kunne føre til uenighet og kompetansestrid mellom kontrollør og prosjekterende, påpeker Boligprodusentene i brevet og henviser til erfaringene fra dagens begrensede praktisering av uavhengig kontroll.

Foreningen kan vise til konkrete eksempler hvor faglig overprøving av prosjekterende fra den kontrollerende har ført til påstand om avvik som følge av utilstrekkelig prosjektering. Dette ledet til langvarig stans av byggeprosjekter og betydelig utsatt leveranse samt vesentlig forhøyede kostnader bare fordi fagfolk var uenige om hvordan beregningsregler var å forstå.

Hvis denne praksisen fortsetter etter 1.7.2011, vil det føre til eskalering av konflikter i byggevirksomheten fordi tiltakshavers kontrollør i praksis har fått myndighet til å definere avvik, skriver Boligprodusentene som forventer at en rekke av slike konflikter vil overføres til det offentlige saksbehandlingsapparatet.

Årsaken til dette er at leveransens tekniske minimum er definert av offentlige rettslige krav. En mangel i henhold til teknisk forskrift vil dermed også være en privatrettslig mangel etter bustadsoppføringslova. Både tiltakshaver og kontrollør vil tjene sin sak ved å identifisere avvik, skriver Boligprodusentene som er bekymret for at konflikter om avvik vil føre til overskridelser av frister for overlevering og dermed utløse krav om dagmulkt. Og man frykter for at dette vil kunne fungere som en form for ”tilbakebetaling” til tiltakshaver som kontrolløren kan legge til rette for.

Boligprodusentene kommer med to forsalg til løsning som de ber statsråden overveie.

Den første er å la det ansvarlige foretaket avgjøre valg av løsning. Hvis man velger å opprettholde sin løsning, skal den kontrollerende kunne protokollere sin påstand om avvik. Et ansvarlig foretak som velger å imøtegå faglige innvendinger om avvik, vil dermed være under betydelig aktsomhetsansvar.

Den andre løsningen er å begrense kontroll til krav som er objektivt målbare. Her vil kompetansestrid mellom fagfolk elimineres, og faren for at omstridte løsninger må konflikthåndteres av kommunale byggesaksavdelinger, reduseres.

Boligprodusentene skriver til slutt i brevet at man har erfaring med at uavhengige kontrollerende konsulenter har nektet å utstede kontrollerklæringer før honorar for kontrolloppdrag var betalt. Dette oppfatter man som maktmisbruk knyttet til myndighet som er delegert fra kommunen og ber statsråden gi tydelige retningslinjer for å forhindre slik praksis.