Full forvirring om pensjon

Det er utrolig at ikke regjeringen for lengst har ryddet opp i bestemmelser og regler når det gjelder den fleksible alderspensjonen som 200 000 personer fra 62 til 67 år kan ta ut fra og med 2011. Problemet er at det fortsatt er mange uklarheter om hvordan ulike regler skal forstås. Det kan i verste tilfelle bety at de som velger å ta ut en fleksibel pensjon, kan tape sykepenger og arbeidsledighetstrygd for å nevne noe. Men det florerer også andre uavklarte forhold til den nye pensjonsordningen.

 

I følge et oppslag i Aftenposten er det spesielt stor mangel på innsikt om de nye reglene blant byggenæringens mange bedrifter. Det er kjørt store, generelle informasjonskampanjer, men disse synes å ha gått hus forbi. Kanskje myndighetene skal kjøre en kampanje direkte mot bygg og anlegg som tross alt har svært mange bedrifter og arbeidstakere som blir berørt av de nye reglene.

Fra nyttår får aldersgruppen 62 – 67 år muligheten til å ta ut hele eller deler av pensjonen fra folketrygden. Men de som velger å takke ja til å ta ut gradert pensjon, vet ennå ikke med sikkerhet hvilken rett man får til sykepenger og dagpenger og det er heller ikke bestemt hvor mye man skal betale i skatt, melder NRK.

For mange mennesker er det selvsagt svært frustrerende at det skal være så uklare regler. Her er det ikke snakk om å tro, men man skal vite. Det har også vist seg at uttalelser fra statsråder og statssekretærer ikke er mye verdt. Her kan man ikke synse. Her må reglene være hundre prosent til å forstå.

Pensjon er vanskelig. Det har vært mye hestehandel både mellom næringsorganisasjonene og arbeidstakerorganisasjonene i tillegg til mange kompromiss blant politiske partier. Når regelverket så endelig kommer viser det seg at det kan tolkes på mange måter. I tillegg kan det oppstå helt urimelige og utilsiktede ordninger som opplagt vil forfordele mange. Hadde alle disse avklaringene kommet før så har man selvsagt hatt tid til å tilpasse reglene, men når de kommer i 12. time begynner det å bli lovlig sent.