1 av 3 nordmenn slurver med strømsikkerheten

Hver tredje nordmann bor i en potensiell brannfelle, og vinterens sprengkulde øker risikoen for branner i hjemmet. Brannårsakene er hovedsakelig åpen flamme og elektriske artikler.

Antall boligbranner steg i 2009, ifølge statistikk fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO). Samtidig viser en landsdekkende Storebrand-undersøkelse at mange nordmenn slurver med elektrisk utstyr. 36 prosent av oss trekker ut kontaktene fra elektriske artikler i hjemmet kun sporadisk, som før feriereiser.

Juletid er brannhøytid
– Mange branner i Norge skyldes feil eller skjødesløs bruk av elektriske artikler. I tillegg vet vi at desember og spesielt dagene fra lille julaften til nyttårsaften er de mest brannfarlige, sier administrerende direktør Tom Granquist i Storebrand Skadeforsikring. Han anbefaler alle å ta sine forholdsregler i årets mest ildsfarlige måned.

– Levende lys i kombinasjon med alkohol kan i verste fall være livsfarlig. Å sovne med lys som står ustødig plassert i en brennbar, hjemmelaget lysestake kan gi fatale konsekvenser. Husk derfor å slukke både levende og elektriske lys når kvelden er over, oppfordrer Granquist.

Sviktende termostater
Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at ledninger, vaskemaskiner, stikkontaktmateriell og radio- og TV-mottakere er de fire mest vanlige elektriske årsakene til boligbrann.

Ifølge avdelingsleder for elektriske produkter i DSB, Bjørn Nyrud, skal de fleste elektroniske produkter kunne stå kontinuerlig tilkoblet strømnettet. Han anbefaler likevel å koble fra en del elektrisk utstyr.

– Termostater kan svikte og føre til brann, og utstyr med standby-modus, som TV og radio, kan ødelegges ved overspenninger og i verste fall starte en brann, sier han.

– Trekk ut støpselet
Informasjonsrådgiver Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten mener hovedregelen bør være å alltid trekke ut støpselet på elektroniske artikler etter bruk.

– Dette gjelder først og fremst artikler som brukes sporadisk, som kaffemaskiner, hårfønere og mobilladere. TV og stereo kan det være lurt og koble opp mot en elektrisk kilde hvor strømmen kan kuttes med én bryter, slik at også disse artiklene står uten strøm om natten og når man ikke er hjemme. I tillegg anbefaler vi å skru av elektriske juletrelys om natten, sier han.

Granquist i Storebrand syns det er foruroligende at mer enn hver tredje nordmann slurver på dette området. – Jeg håper flere skjerper seg, spesielt nå som vi går inn i den verste brannmåneden av alle. – Trekk ut kontakten på elektriske apparater, sjekk røykvarslere og brannslukningsapparater og gjennomfør brannøvelser med hele familien, sier han.

Flyttbare varmeovner eller panelovn?
Et hett tema i sprengkulda er valget av varmeovner i hjemmet. Mange velger å bruke flyttbare varmeovner, fordi de er økonomiske og varmer effektivt. Granquist mener disse ovnene kun bør brukes som tilleggsoppvarming. – Det sikreste er å ha fastmonterte panelovner med termostat, og heller bruke de flyttbare ovnene når det er folk til stede sier han.

Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten advarer mot bruk av mobile varmeovner på barnerom. – Det blir som med løse lamper som kan skubbes overende og antenne brennbare materialer. Man bør derfor satse på fastmonterte lamper og ovner på alle barnerom, og kun bruke løse ovner når en voksen er tilstede, råder han.