Lys i tunnelen

Den saken vi har fra Sintef vedrørende bruk av lyssetting i tunneler og bruk av dekorasjoner for å live opp i et mørkt hull, synes vi er svært interessant. Dette har vi gjort alt for lite i Norge selv om det er her forskerne (og kunstnerne) kanskje er kommet lengst på dette området. Ofte skal det utrolig lite til for å skape en bedre og tryggere tunnel. Eksempelet fra Kina er strålende.

Dessverre er det alt for mange mennesker som er redd å kjøre tunneler – spesielt gjelder det eldre folk. Alle har vel hatt et sjokkartet møte med bilister som ser dårlig og som har en tendens til å komme over i din kjørebane inne i en tunnel.

Etter vårt syn må dette være et meget godt trafikksikkerhetstiltak. Vi forstår at dette blir en ekstra kostnad, men med den utviklingen vi nå ser innen LED-lysteknologien så trenger ikke driftskostnadene å bli avskrekkende.

Fortsatt er det alt for mange ulykker i tunnel selv om det kanskje er tryggere å kjøre der enn mange andre steder. Men får vi bedre lyssetting – og noe som bryter kjedsomheten så er vi kommet langt. Bare det at man har skilt som viser hvor langt det er igjen før man er ute av tunnelen kan hjelpe på humøret.

Vi synes det som er gjort i Aurlandstunnelen er forbilledlig. Dette må få mye mer av – og vi har nok av tunnelkilometer å ta fatt på. Fortsatt er det mange lange, mørke hull.