Ledigheten øker mest i offentlig sektor

Arbeidsledigheten øker mest blant folk ansatt i offentlig sektor.

Antallet arbeidsledige økte med 800 personer siste måned. 69.400 personer var helt uten arbeid ved utgangen av november. Det utgjør 2,7 prosent av arbeidsstyrken, skriver Nav i en pressemelding.

– Økningen skyldes at færre deltar på tiltak nå enn på samme tid i fjor, og at mange av dem som mistet jobben under finanskrisen fortsatt sliter med å komme i arbeid, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Skole og helse
Det siste året har den samlede ledigheten økt med 6 prosent eller 4.100 personer. Mange av de nye ledige kommer fra yrker i offentlig sektor. Økningen av arbeidsledige i skolen og i helsevesenet har vært på 29 og 27 prosent.

Utviklingen i industrien går motsatt vei, der er det 1 prosent færre ledige enn for ett år siden. Likevel er det fortsatt bransjene bygg- og anlegg og industri som har den høyeste ledigheten, med henholdsvis 4,6 prosent og 4 prosent.

Langtidsledige sliter
De som har vært arbeidsledige i mer enn ett år sliter aller mest med å komme seg tilbake i arbeidslivet, viser Nav-statistikken. Det siste året har antall personer som har søkt jobb i halvannet år mer enn doblet seg.

Arbeidsmarkedet utvikler seg ulikt i de forskjellige delene av Norge. I fem av fylkene har ledigheten falt, mens 14 fylker har økning i ledigheten det siste året. Oslo og Østfold har den aller høyeste ledigheten, med 3,6 og 3,5 prosent ledighet.

Det ble i november utlyst 2 prosent flere stillinger enn for ett år siden. Antallet ledige jobber i bygg- og anlegg har økt med 50 prosent.