Norske nisser mest rause

Nordmenn bruker mye mer penger til jul enn dansker og svensker, viser nye beregninger.

– Norske nisser kommer med den absolutt tyngste gavesekken på julaften. Det norske ekstraforbruket til jul er langt høyere enn i både Sverige og Danmark, sier Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

Ekstraforbruket til jul havner på om lag 1880 kroner per innbygger i Norge i år, ifølge en analyse fra Danske Bank og Fokus Bank i Norge. Danskene vil bruke 1270 kroner ekstra, omregnet til norske kroner, mens svenskene nøyer seg med 870 kroner.

– Vi bruker svært nøkterne metoder i beregningen, men nivåforskjellene som avdekkes er uansett tydelige nok. Samlet sett tror vi den norske julehandelen havner på 9,2 milliarder kroner. Det er mer enn i de to andre landene, selv om antall innbyggere er betydelig lavere i Norge, sier Olsen.

Nordmenns julehandel vil bære preg av at norsk økonomi er friskmeldt etter finanskrisen, mens særlig danskene sliter mer med ettervirkningene, mener han.

Samme som ifjor

Likevel vil heller ikke forbruket i Norge ta av sammenlignet med julen for ett år siden, ifølge en undersøkelse utført av Sentio Research for Fokus Bank.

– Syv av ti nordmenn planlegger å bruke det samme som de gjorde i fjor på julehandelen. Faktisk er det flere som sier de vil senke forbruket enn som sier de vil øke det, sier Rolf Jarle Brøske, forbrukerøkonom i Fokus Bank.

Han synes prognosene viser at folk flest har en fornuftig tilnærming til årets julefeiring.

– Det er ingen ting som tyder på at vi vil forbruke over evne, sier Brøske.

Unngå impulskjøp

Han råder folk til å holde god oversikt over totalforbruket i desember, også eventuelle kredittkortregninger som skal betales etter at festen er over.

– Det kan være smart å lage en gaveliste før man stuper inn i julehandelen. Da sparer man tid og minsker risikoen for dyre, uoverveide impulskjøp. Morsomme presanger trenger dessuten ikke koste all verden, sier Brøske.

Penger og presangkort er undervurdert som gave, mener han.

– Da kan jo mottakeren velge gave selv. Dessuten får man ofte mer for pengene rett over jul. Nyttårssalgene begynner jo allerede i romjulen, sier Rolf Jarle Brøske.