Ny kjøpefest allerede i 2011?

Statistisk sentralbyrå – SSB – bekrefter at oppgangen er startet i norsk økonomi. Det snakkes om ny kjøpefest allerede i 2011 – og om at det blir høykonjunktur i 2013! Selvsagt understreker SSB at det er en viss usikkerhet på grunn av de internasjonale konjunkturene. Det blir spådd en kraftig økning i boligprisene (5 % i de to neste årene og enda mer i 2013).

Blir det ikke snart ikke økt fart i boligbyggingen kan presset etter vårt syn bli enda kraftigere og prisoppgangen på boliger kan i pressområdene komme helt ut av kontroll. Det er ingen tjent med. Mange prosjekter ligger på vent på grunn av at planlegging og godkjenning i kommunene fortsatt er alt for treg. Byggesaksbehandlingen er og blir en achilleshel i norsk forvaltning. Politikernes ubesluttsomhet er kanskje den mest en bremsende faktor. Dette kan få alvorlige følger når det virkelig tar av.

Forbruksveksten vil i følge SSB øke - faktisk mer enn inntektene. Det betyr at folks sparing blir noe redusert. Arbeidsledigheten vil øke til 3,7 prosent neste år før den begynner å falle igjen til 3,2 prosent i 2013. Lønnsveksten vil de neste to årene bli på 3,5 prosent, mens konsumprisveksten blir lavere.

Strammere finanspolitikk gjør at budsjettunderskuddet om to år vil ligge på handlingsregelens 4-prosentbane, eller noe lavere. Norges Banks styringsrente vil bli satt opp i juni neste år med 0,25 prosent. En gradvis renteøkning vil sende renta opp i 5 prosent ved utgangen av 2013, tror SSB.