Monterer varmepumpe selv

Hver tiende varmepumpe er montert av en amatør, viser ny undersøkelse. Feilmontering er en vanlig årsak til at varmepumper går i stykker.

Undersøkelsen er gjort av If Skadeforsikring. Hittil i år har forsikringsselskapet hatt 130 erstatningssaker med varmepumper. I halvparten av tilfellene ga ikke skadene rett til erstatning fordi det viste seg at varmepumpen hadde gått i stykker av seg selv.

– Når en varmepumpe plutselig slutter å virke uten påviselig grunn, skyldes det enten at pumpen er for dårlig eller at den er feilmontert. Det er uten tvil best å la fagfolk montere pumpene, sier skadesenterleder Trond Anfinsen i If Skadeforsikring.

Husforsikringen dekker skader på varmepumper som følger av direkte lynnedslag eller såkalt elektrisk fenomen, som for eksempel at det ved en feil kommer mer strøm inn i nettet enn det skal.

Salget øker
Det finnes rundt 500 000 varmepumper i norske hjem, klart flest av typen luft-til-luft. Salget av varmepumper har ligget på cirka 80 000 i året de siste fire årene, ifølge Norsk Varmepumpeforening.

– I år kan det blir flere på grunn av kuldeperioden vi har nå. Men 80 000 er allerede et så høyt nivå at vi ikke har særlig tro på en stor økning i 2010, sier daglig leder Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening.

Også bransjeforeningen anbefaler sterkt at du bruker fagfolk.

– I Sverige er det er rett og slett forbudt for amatører å gjøre jobben. En slik regel bør vi få i Norge også, sier Baardsen.

Varmepumper trenger en jordet stikkontakt, og en slik har du som amatør uansett ikke lov til å sette opp selv.

Proffere
If Skadeforsikring mottar likevel færre meldinger om varmepumpeskader nå enn tidligere.

– Mye tyder på at folk i større grad enn tidligere styrer unna postordrekjøp av slikt utstyr. Informasjon og gode råd er nok i ferd med å nå ut til et stadig bredere lag av folket. Vi skal heller ikke se bort fra at det er blitt færre lurendreiere i markedet, sier Trond Anfinsen i If.

Anfinsen har tidligere advart mot å dra på billigsalg og mener du bør styre unna varmepumper i 4000-5000-kronersklassen.

– Kjøp hos profesjonelle og følg deres anbefalinger selv om det kan koste noen kroner ekstra. Varmepumpe er en utmerket investering når den fungerer riktig, sier han.

Hva kan gå galt
Det er en rekke faremomenter ved feil installasjon av luft-til-luft-varmepumper, ifølge Norsk Varmepumpeforening:

¤ Varmepumpen jobber under høyt trykk og en lekkasje fra kjølemediet føre til skader på øyne og hud.

¤ Feil montering kan gi skader ved gjennomføring i vegg, med kondens og fuktskader som resultat.

¤ Feil montering som gir lavere effekt. Bare et system gir som jobber med rett trykk og fyllingsgrad gir den ønskede effekten.

¤ Feil montering kan forkorte levetiden til varmepumpen.

¤ Lekkasje fra kjølemediet har en negativ effekt på klimaet.