Økt bostøtte for å klare strømregningen?

Regjeringen vurderer økt bostøtte for dem som får problemer med å betale strømregningen på grunn av kulda. En nedsettelse av elavgiften er ikke aktuelt.

 

Høyt forbruk ga kraftig økning i strømprisen

Det svært kalde været i hele landet sist uke gjorde at vi brukte 9 prosent mer strøm enn i uka før. Dette var med på å gi en økning på opptil 18 prosent i strømprisen.

Forbruket i uke 47 var 3.259 gigawattimer (GWh), viser tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Nettoimporten av strøm var 109 GWh, en økning på 4 GWh fra uka før.

Det er ikke bare det kalde været som gir høyere strømpriser. Også lite tilsig til magasinene og økte kraftpriser på kontinentet spiller inn.

Den største prisøkningen opplevde folk i Midt- og Nord-Norge. I disse to områdene økte den såkalte elspotprisen med 18 prosent til henholdsvis 53 og 52,9 øre per kilowattime (KWh). I Øst- og Vest-Norge var økningen på 14 prosent, til henholdsvis 51,2 og 50,8 øre. Den laveste økningen kom i Sørvest-Norge, der elspotprisen var 48,8 øre per KWh. (©NTB)

Kulda og strømpriser ble tema i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

– Det er nødvendig med målrettede tiltak på linje med dem som ble innført vinteren 2002. En midlertidig økning av bostøtten til husstander som sliter med strømregningen er et slikt tiltak. For grupper som trenger hjelp er dette et mer fornuftig tiltak enn å senke elavgiften, sa finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) sa at det er nødvendig å ha en beredskap dersom bostøtten blir økt, slik at ikke ekstrautbetalingen kommer i august som etter kuldevinteren 2002.

Nei til økt elavgift

Spørsmålet ble tatt opp av Ulf Leirstein (Frp) som spurte om Johnsen ville vurdere å sette ned elavgiften.

– Høye strømpriser gir uforutsette utgifter som mange familier opplever som tøft, men ingenting skjer, sa han.

Frps finanspolitiske talsmann viste til at statens inntekter øker når strømprisen går opp og spurte om Johnsen var villig til å se på muligheten for reduserte elavgifter. Stortinget forkastet i budsjettdebatten sist torsdag et forslag fra Frp om å redusere elavgiften.

– Kan øke prispresset

Finansminister Johnsen hadde ikke endret standpunkt i løpet av en knapp kald uke, selv om han uttrykte stor forståelse for at høye strømpriser kan være en belastning for husstander med presset økonomi. Han fryktet at reduserte avgifter kunne føre til økte priser.

– Reduserte avgifter kan føre til økt forbruk og være med å øke presset på prisene i en tid med knapphet på strøm og med lite vann i magasinene. Derfor er ikke reduserte elavgifter noe godt forslag, mente han. (©NTB)