Politiaksjon mot folk med falsk identitet

Politiet slo tirsdag til mot mer enn 40 adresser i Oslo på jakt etter folk med falsk identitet. Rundt 20 albanere ble pågrepet, skriver Aftenposten.

 

Aksjonen rettet seg hovedsakelig mot albansk miljø. Den ble ledet av utlendingsseksjonen i Oslo politidistrikt og foregikk i samarbeid med UDI, Politiets utlendingsenhet og Skatt øst.

– Oslo politidistrikt har siden 2008 etterforsket et kriminelt albansk miljø som nå omfatter over 400 utenlandske borgere med falske identiteter. De utgir seg for å være borgere av EU-land for å nyte godt av de rettighetene som gjelder i forhold til å ha lovlig opphold i Norge. Miljøet er særlig knyttet til bygg- og anleggsbransjen i Oslo, sier politiinspektør Bjørn Vandvik ved utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Bakgrunnen for aksjonen er at Skatt øst for litt over en måned siden leverte 105 anmeldelser mot folk som skal ha brukt falsk identitet i forbindelse med mistenkt kriminell virksomhet som fiktiv fakturering og momssvindel. Leder for skattekrimenheten i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen, sier han er glad for at politiet reagerte raskt på anmeldelsene.

– Falsk ID er et stort og alvorlig problem, sier han.

To utviste irakere ble også pågrepet i aksjonen tirsdag.