Vask deg uten å bli skitten

Rørbransjen ser både økt hygiene- og miljøbevissthet som årsaker til at vi velger løsninger som betjener seg selv.

Vi har lært at grundig håndvask er til liten nytte om vi berører armaturer fulle av bakterier for å stenge av vannet og at dørhåndtak kan være bakteriebomber. Satt på spissen; vi vet at vi kan bli skitne av å vaske oss.

– Det offentlige setter stadige skjerpede krav til hygiene på sykehus, i barnehager og i det offentlige rom generelt. Som en følge av dette er folk blitt vant til berøringsfrie armaturer. I kombinasjon med en økende bevissthet om vannforbruk, gjør det berøringsfritt aktuelt hjemme, sier Hilde Jensen i Jensen Varme & Sanitær as i Drammen. Hun representerer også rørbransjens initiativ skikkeligrørlegger.no.

I tillegg til hygienedimensjonen mener hun at enkelhet i bruk er viktig, og peker på at det er praktisk å slippe og skru på vannet når man for eksempel har deig på hendene eller har holdt i rått kyllingkjøtt som ikke bør i kontakt med andre matvarer. Slike problemstillinger er nordmenn blitt langt mer bevisst, spesielt grunnet fokus på e-coli. I tillegg til de klassiske berøringsfrie batteriene med fotoceller finnes det mer avanserte modeller som selvrensende dusjarmaturer.

Når man antar at smitte spres gjennom offentlig vann er dusjhodet gjerne den hovedmistenkte. Men nå tilbyr flere produsenter dusjarmaturer som er spesielt utviklet for å forhindre bakteriedannelse.

– Med automatisk spyling hver 24. time er den berøringsfrie dusjarmaturen Tempomix en av de klart mest populære, sier administrerende direktør i Armaturjonsson, Kjell Bernt Kalland.

– Den spyler av seg selv med forblandet vann for å forhindre dannelse av bakterier i dusjhodet og tilførselsledninger, legger han til.

Finesser som slår an i Østen med selvlukkende toalettskåler og automatisk vask ved toalettbesøk er derimot nordmenn mer skeptiske til.

Men berøringsfritt handler i tillegg til hygiene og enkelhet om miljø.

Spar penger med bevisst vannforbruk
Oppvarming av vann krever mye energi. Berøringsfritt armatur sørger for mindre forbruk på grunn av innsnevringer og at de er selvlukkende, uten at dette påvirker komforten.

– Nok vann er ofte en selvfølge her i Norge, men det er liten grunn til å sløse av den grunn. Vannforbruk har en høy kostnad fordi vannet skal varmes opp og avløpsvann skal renses. Lavere vannforbruk er dermed positivt både for miljø og lommebok, sier Jensen.

Beregninger viser at berøringsfrie blandebatterier for servanter og dusj reduserer vannforbruket med mellom 40 og 60 prosent sammenlignet med bruk av tradisjonelle blandebatterier. Dessuten avtar strømforbruket når varmtvannet ikke står og renner, og dermed kan du også spare penger.

Sjekk at produktene er tilpasset norske forhold
Vurderer du berøringsfritt er det viktig å sjekke at armaturer, dusjhoder og lignende er tilpasset norske forhold. Det betyr blant annet at de må tåle vårt spesielle vanntrykk og at de er fri for stoffer norske myndigheter fraråder kommer i kontakt med drikkevann.

Gjennom rørleggere som er tilknyttet faste grossister er du også sikret garantiordninger og at det er mulig å få eventuelle reservedeler eller service. Store produsenter som for eksempel Intra, Oras, Ifö, Geberit, Armaturjonsson og Pressalit tilbyr aller berøringsfrie alternativer.