Statnett vil bygge skulpturmaster

Statnett skal etter planen reise 3.900 nye høyspentmaster de nærmeste ti årene. Nå planlegger de å bygge flere av disse som skulpturer.

es

Hele 1.300 kilometer med nye kraftlinjer skal bygges over hele landet fram til 2020, skriver Nationen.

Nå skal etter planen flere av de såkalte «monstermastene» erstattes med master som forhåpentligvis vil være et penere skue enn en vanlig høyspentmast.

– Vi begynner i Balsfjord der vi planlegger Norges aller første skulpturmast, når den nye 160 kilometer lange kraftlinjen fra Ofoten står ferdig i 2014, sier kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett.

I Balsfjord har Statnett og Norske Arkitekters Landsforening gått sammen om en konkurranse om å designe den spesielle strømmasten, og det har kommet inn 56 bidrag fra norske og internasjonale arkitektkontor.

Forslagene inkluderte blant annet et gigantisk reinsdyr der kraftledningene gikk gjennom geviret og master formet som gamle trær. Men til slutt vant det danske arkitektkontoret Bystrup med forslaget «Speilveggen».

Nå gjenstår det godkjenning fra både statlige og lokale myndigheter for at masten skal bli bygget.

I Finland og Sverige har allerede slike master, utformet av lokale kunstnere, blitt tilpasset terrenget på stedet der masten skulle plasseres