Kulde og glatte veier i sør

Saltet klarte ikke helt å ta den finkornede snøen som falt over Østlandet og Sørlandet søndag. Dermed ble veiene svært så glatte.

 

– Mange småulykker og stedvis svært langsom kø, oppsummerer Vegtrafikksentralen om søndagstrafikken overfor NTB.

Det er kombinasjonen av kuldebølgen og snøfallet som førte til vanskelige kjøreforhold.

– Når snøen er så finkornet blir det en slags polering i kjørebanen. Med den kulden vi har nå, trenger saltet mye lenger reaksjonstid før det begynner å virke, forklarer operatør Nils Jakob Aae i Statens vegvesen.

Mange biler snurret rundt på glatta og en god del havnet i grøfta eller autovernet. Vegmeldingssentralen kan fortelle om bulking og mange småulykker, men få større uhell i trafikken.

Tregt på E6

Trafikken søndag var tydelig preget av vanskelige kjøreforhold på hele indre Østlandet og nedover på Sørlandet.

– Det har vært saktegående kø på E6 ved Minnesund. Det er veiarbeid på stedet der det bygges ny E6, men det er klart at køen tiltar når været er slik som nå, sier Aae. Han foreslår riksvei 4 Gjøvik-Oslo eller fylkesvei 24 om Skarnes som omkjøringsvei.

Snøbygene fortsetter utover kvelden, og Vegtrafikksentralen ber folk om å ta det med ro.

– Kjør pent, og hold god avstand, anmoder Aae. Han registrerer at ikke alle følger rådet om å være tålmodige.

– Mange er irritert når det ikke går rett fram. Men på sånne dager kan man ikke gjøre annet enn å kjøre forsiktig, sier han.

Kulda griper tak

Snøværet er i ferd med å gi seg i Sør-Norge, men kuldeperioden fortsetter, opplyser statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

– Det er ikke ofte vi har sett så lave temperaturer såpass tidlig på vinteren, men det forekommer jo. I fjor måtte vi vente til midten av desember før det ble såpass kaldt, sier Johnsen.

Alt tyder nå på at det går mot tidenes kaldeste november.

– Men det er totalt sett for hele perioden. Det har vært en kjølig måned, sier han.

Kaldere i sør, varmere i nord

I Sør-Norge, sør for Stadt og Dovre, blir det like kaldt – og kanskje litt kaldere i dagene fram mot neste helg. Til gjengjeld blir det fint og klart vintervær. På Røros har det allerede vært under 30 grader, mens andre steder i innlandet og fjellet vil temperaturen duppe ned mot 20-25 minusgrader.

I Nord-Norge går været motsatt vei. Her blir det noe mildere, men også fulgt av nedbør, som gjerne kommer som sludd langs kysten.

– Generelt går temperaturen oppover for både Trøndelag og Nord-Norge. Det kan bli opp mot plussgrader langs kysten av Nordland, Troms og kanskje også Vest-Finnmark, sier Johnsen.