Kamp om folk

Oppgangen i byggenæringen er nå til å ta og føle på. Problemet for mange er hvordan man skal få tak i folk, i alle fall dyktige folk. De vokser ikke på trær. Vi ser at det nå blir økt etterspørsel etter tjenester både i bygg og anlegg. De bedriftene som hadde evne og vilje til å ta vare på folk i dårlige tider, kan nå takke høyere makter for at de var så forutseende. Dette kan vise seg å være en gullkantet investering.

I byggenæringen i Norge har vi så definitivt kommet oss over finanskrisen. Skjønt noen bedrifter vil slite også i vinter - spesielt dersom den blir like kaldt som i fjor. Men når sola igjen stiger, da kommer oppgangen. Og den kan bli kraftig.

Vi tror at den oppgangen vi nå ser, vi holde seg lenge – ja, det ser lyst ut hele det neste ti-året. Vi får bare håpe at det offentlige sørger for å ruste opp skoleverket slik at vi også får utdannet de menneskene byggenæringen så sårt trenger. Da tenker vi også på behovet for å styrke yrkesfagene.

Byggenæringen må ta inn så mange lærlinger de bare kan. Men i tillegg er det også viktig at man tar vare på de menneskene man har i jobb. Ellers tror jeg at mange bedrifter kommer til å ta bedre vare på de eldre arbeidstakerne. Det var en periode at det var på moten å få ut ”gamlingene”. I noen bedrifter var du gammel om du hadde passert 45 år. Slikt er jo galskap.

I årene kom kommer vil det bli behov også for mange ingeniører. Vi kommer til å ha spesielt god bruk for ingeniører med grått hår. De har vært ut en vinternatt før – og de kan være med å rettlede sine yngre kolleger slik at de holder seg på veien.

I Byggeindustrien merker vi spesielt at det er noe som skjer på stillingssiden. Tallet på stillingsannonser øker sterkt – og det gjelder både i bladet og på nettsidene våre. Bruker man våre kanaler treffer man i alle fall oppegående folk.