Jobbejul kan skape konflikter

Julen er helt uten fridager i år, og det kan skape konflikter på arbeidsplassen. – Ha tydelig dialog med de ansatte, er rådet fra Adecco.

Ikke siden 1999 har vi hatt så mange arbeidsdager i julen. Både julaften og nyttårsaften faller på en fredag, og ingen av dagene er definert som helligdager.

– Både julaften og nyttårsaften er helt vanlige arbeidsdager. I privat sektor får mange fri etter lunsj, selv om man ikke har krav på det, sier advokat Henning Heitmann i advokatfirmaet Brækhus Dege.

De som velger å ta fri hele julaften eller nyttårsaften, bruker en hel feriedag.

– Men mange arbeidsgivere godtar at det kun trekkes en halv feriedag, sier Heitmann.

Statsansatte har fri etter kl. 12 julaften og nyttårsaften, hvis tjenstlige hensyn tillater det. Må man likevel jobbe, får man ekstra kompensasjon.

Mange statlige arbeidsgivere gir de ansatte ekstra fri julaften eller nyttårsaften, samt en dag i romjulen. På mange statlige arbeidsplasser starter arbeidsdagen kl. 10 i romjulen.

Unngå konflikter
Mens noen er nødt til å være på jobb i julen, kan andre lettere ta fri eller jobbe hjemmefra.

– For å unngå unødige konflikter, anbefaler vi arbeidsgivere å ha en åpen dialog med sine ansatte og å være fleksible, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco

Arbeidsgivere bør tenke kritisk gjennom hva som må gjøres i julen, og hva som kan vente.

– Hvis noen må være på jobb, er det viktig å anerkjenne at de gjør en ekstra innsats. Det gjelder å finne en god balanse i arbeidet rundt helligdager, slik at de som jobber i julen ikke trenger å jobbe like mye i for eksempel påsken eller 17. mai.

Han råder arbeidsgivere til å invitere de ansatte til en åpen diskusjon i god tid før julehelgen, enten ved å kalle inn til et møte eller en ta mer uformell prat i lunsjen.

– Det er viktig å involvere alle arbeidstakerne og la alle få mulighet til å si sitt, sier Øwre-Johnsen.

Ulik praksis
– Mange arbeidstakere forventer å få fri i romjulen, men det er sjefen som fastsetter ferie. Samtidig er det avtalefrihet i arbeidslivet, og arbeidsgivere kan godt velge å gi ansatte mer fri enn det loven krever, sier advokat Henning Heitmann.

Praksis varierer fra bedrift til bedrift.

– I bransjer med stor etterspørsel i julen, som i handelsnæringen, er det vanskelig å gi fri. I andre bransjer har mange bedrifter velferdspermisjonsordninger som gir ansatte særskilt rett til mer eller mindre fri mellom jule- og nyttårshelgen, med eller uten lønn.

Mange legger også opp til felles avvikling av oppspart ferie.

– Mange arbeidsgivere gir sine ansatte fri i romjulen. Det er god personalpolitikk, mener Heitmann.

De som skal jobbe i julen, kan trøste seg med at de ikke vil oppleve en jul helt uten fridager igjen før i 2021. Da faller julaften igjen på en fredag.