Stabilt kaldt og lite nedbør

Kulda kommer fortsatt til å holde et kraftig grep om landet i dagene framover, men snøen lar vente på seg. Men glemmer du å regne med vinden, kan du bomme stygt på påkledningen.

Både i Norge og hele Nord-Europa går folk hutrende rundt i gatene. Det skyldes lavtrykk på kontinentet og i Mellom-Europa. Og noen bedring kan statsmeteorolog Pål Evensen ved Meteorologisk institutt ikke love.

– Det er ustabilt og skiftende vær også i Nord-Europa, og noen særlig store endringer kommer det ikke til å bli, sier Evensen til NTB.

Litt mildere i nord

I Nord-Norge vil det ikke bli særlige kaldere den kommende uken. Faktisk vil det bli noe høyere temperaturer.

– Det er vel kaldt nok som det er med under 30 grader blant annet på Finnmarksvidda, så det får vel holde. I Sør-Norge har det også vært kaldt, men kuldegradene har stort sett holdt seg ved kysten. Slik vil situasjonen være også de nærmeste dagene, sier Evensen.

Over helgen vil imidlertid nordlendingene merke at det kommer noe mindre kald luft fra Grønland og Svalbard.

– Det vil medføre en del vind som vil feie bort den kanskje aller kaldeste lufta som ligger der fra før, slik at temperaturen går ganske betydelig opp i disse områdene. Fortsatt vil det imidlertid være kuldegrader de fleste stedene, bortsett fra ved kysten, der kan temperaturen kanskje komme opp mot og over null grader, sier Evensen.

Den «følte» temperaturen

Selv om kvikksølvet viser én temperatur, kan det mange ganger føles som om det er mye kaldere når man beveger seg utenfor døra. Når det blåser og er kaldt, føles det mye kaldere enn det er.

– Hvis det for eksempel er sju grader og blåser frisk bris, så vil det ha den samme avkjølingen som om det var vindstille og 16 minusgrader. Så du må kle deg med tanke på det og ikke bare se på temperaturen alene, råder meteorologen.

Særlig ved sørlandskysten er det for tiden ganske sur vind, kuling og en del kuldegrader. Det kan være ganske surt å gå ut under slike forhold.

Ikke skiføre med det første

Selv om kuldegradene nå er kommet i fullt monn, er det ennå en stund til folk sørpå kan nyte et skikkelig vintervær med silkeføre og stappfulle akebakker. For noe mer snø i nær framtid kan meteorologene ikke love.

– Nord-Norge vil få litt påfyll i løpet av uka, men i Sør-Norge skjer det ikke så veldig mye før i slutten av neste uke. Før den tid får vi fortsatt kaldvær og lite nedbør. Det som måtte komme som nedbør, vil komme som byger langs kysten. I innlandet kommer det knapt noe nedbør i det hele tatt, i alle fall ikke noe som vil gi godt skiføre, sier statsmeteorolog Pål Evensen.

I slutten av kommende uke kan temperaturen stige litt, slik at det blir litt mindre kaldt og ikke direkte sprengkulde, men det vil være stabilt kaldt over mesteparten av landet. (©NTB)