AF sprenger mest

Etter en solid nedtur i 2009 viser NFFs årlige tunnelstatistikk at fjellsprengerne nå er tilbake på et rekordhøyt nivå. I 2010 er det AF Anlegg som har tatt ut det største fjellvolumet.

Ifølge NFFs årlige tunnelstatistikk tar tunnelentreprenørene ut i overkant av 4,5 millioner kubikkmeter fjell i 2010. Fjellsprengerne opplever dermed en solid opptur etter rekordlave 2,4 millioner kubikkmeter i fjor.

– Vi må tilbake til 1998 for å finne et høyere nivå enn det vi har i år. At vi fikk en økning fra fjorårets lave volum var ingen overraskelse, men økningen var nok litt høyere enn forventet, sier Thor Skjeggedal, faglig sekretær i NFF.

Skjeggedal har som vanlig utarbeidet den årlige tunnelstatistikken som tradisjonen tro blir presentert under Fjellsprengningsdagen. NFFs faglige sekretær spår nå at vi vil kunne se enda hyggeligere tall til nest år.

– Med tanke på både pågående prosjekter og prosjekter vi vet kommer vil jeg tro at nivået heller går opp enn ned til neste år, fastslår Skjeggedal.

Etter tre år på rad med LNS på toppen av fjellsprengerlisten er det i år AF Anlegg som har tatt ut det største fjellvolumet. Drøye 875 000 kubikkmeter fjell har AF tatt ut det siste året. K1-entreprisen ved T-forbindelsen på Karmøy utgjør cirka 600 000 kubikk og er med det det desidert største enkeltprosjektet når det kommer til uttatt fjellvolum i 2010.

På plassene etter AF følger Veidekke med knappe 686 000 kubikkmeter og Mesta som i år tar ut et fjellvolum på i overkant av 491 000 kubikkmeter. Skanska følger så hakk i hel med 483 000 kubikkmeter.

Hæhre Entreprenør er en av de nyere tunnelentreprenørene som nå virkelig begynner å markere seg på NFFs tunnelstatikk. Takket være store jobber ved fv. 78 Toventunnelen og E18 prosjektet mellom Sky og Langangen, kommer Hæhre opp i et volum på drøye 400.000 kubikkmeter i 2010.

Når det gjelder LNS så går de fra en første til en åttende plass og har i år tatt ut drøye 321 000 kubikkmeter fjell i Norge.