Havkrafteventyr med turbinblader i limtre

23. november var det offisiell åpning av den flytende kraftverkspiloten i Gimsøystraumen i Nordland. Moelven Limtre har levert åtte turbinblader i limtre til kraftverket.

Åpningen skjedde under høytidlige rammer av olje- og energiminister Terje Riis Johansen. I en entusiastisk tale lovpriste han prosjektet, og holdt det opp som en positiv modell for marin energiutvikling i Norge. Kraftverkspiloten skal drives av havstrømmer og vil etter planen gi en årlig strømproduksjon på 5 GWh som tilsvarer strøm i et år til ca 250 husstander. Det samlede uttakspotensialet for hav- og tidevannskraftverk langs norskekysten er enormt og er anslått til 30 TWh.

Åge Holmestad, direktør ved Moelven Limtre, var til stede under åpningen og er svært tilfreds med resultatene så langt. – Dette har vært et spennende prosjekt for oss. Limtre under vann, endog i saltvann, kan kanskje virke litt underlig, men egentlig er det helt genialt. Limtre har gunstig egenvekt i forhold til vann, er lett å montere, er fleksibelt i forhold til endring av form og er svært bestandig, selv i slike ekstreme omgivelser, sier han.

Turbinbladene har store dimensjoner. Hver av de åtte bladene er ca to meter brede, tre meter høye og 10 meter lange. Hver turbin har dermed en diameter på ca 23 meter.

- Vi håper selvsagt at dette viser seg å bli seg et så lønnsomt prosjekt at vi kan levere flere enn de første 8 turbinbladene til piloten, sier Holmestad. – Men uansett videre utfall har prosjektet gitt oss stor oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt og bidratt til økt forståelse for limtreets ulike anvendelsesområder, sier en fornøyd Holmestad.

Kraftverket, kalt Morild II, er utviket av gründer Svein Henriksen i Hydra Tidal AS og prosjektet har fått støtte fra Enova, Innovasjon Norge og Forskningsrådet.