Storaktører stiller StartBANK-krav

Avantor og Skanska er to av selskapene som stiller krav om StartBANK-registrering for sine leverandører. 23. november ble StartBANK-bedrift nummer 3000 behørig markert.

StartBANK er et leverandørregister for bygg, anlegg og eiendomsnæringen (BAE-næringen). Kort forklart dreier det seg om en database som skal gjøre det enklere for seriøse bedrifter å synliggjøre opplysninger om egen virksomhet. Som en naturlig følge av det blir det vanskeligere for useriøse aktører å komme inn på markedet. StartBANK er en non-profit aktivitet i BNL og et verktøy i arbeidet for en mer seriøs byggenæring.

Nr 3000 en milepæl

- Det er utrolig viktig for næringen at vi hjelper de seriøse bedriftene og skiller ut de useriøse. StartBANK er et hjelpemiddel som borger for at bedrifter som er med i StartBANK bør anses som tryggere forretningsforbindelser enn andre, uttalte BNLs administrerende direktør Ketil Lyng ved markeringen av at registeret nå runder 3000 bedrifter.

Det ble firmaet Byggmester Geir O. Furunes fra Heimdal utenfor Trondheim. – Vi har en stor kunde i IF Skadeforsikring, som mente vi burde være medlem, sier Geir O. Furunes, som ante lite om at han kom til å ta turen til Oslo for å bli feiret som bedrift nummer 3000 da han la inn opplysningene om selskapet på nettportalen.

Tredjepartsinformasjon - nå også moms

Ved registrering i StartBANK kobles det automatisk på tredjepartsinformasjon i form av opplysninger fra Brønnøysundregisteret, den sentrale godkjenningsordningen til Statens Byggtekniske etat (BE), Dunn & Beadstreet kredittinformasjon og Arbeidstilsynets register for bemanningsforetak.

Fra og med 23. november blir også momsdata lagt ut i sanntid gjennom Skatteetaten. Dette gjelder de selskapene i registeret som selv ønsker å synliggjøre denne informasjonen, noe de nå vil få tilbud om å gjøre. Samarbeidet med StartBANK er viktig for Skattedirektoratet.

– Bygg- og anlegg er en utsatt bransje i forhold til skatt og avgift. Nå tilrettelegger vi for at oppdragsgivere enkelt kan sjekke potensielle leverandører, slik at man blir tryggere på at man kontraherer en part som tar samfunnsansvar, sier seniorrådgiver Hanne Melhus Høeg fra Skattedirektoratet.

Tidligvarsling kan redde prosjektet

Store aktører i byggenæringen, stiller krav om medlemskap i StartBANK for sine leverandører.

- For vår del er ikke dette bare et kontrollverktøy, det er et innkjøp- og anskaffelsesverktøy som i dag har en unik funksjonalitet og som på anskaffelsessiden gir oss muligheter vi ikke har hatt tidligere, sier Roy Frivold fra Avantor, et selskap som driver med bydelsutvikling, eiendomsutbygging og drift.

– Vårt selskap leier stadig inn nye prosjektledere og som ansvarlig på anskaffelsessiden har jeg nå et verktøy som gjør at jeg kan dressere egen organisasjon ved at vi stiller krav til medlemskap i StartBANK ovenfor leverandører som en del av våre innkjøpsbetingelser, sier han.

Et byggeprosjekt kan gå over mange år og den finansielle situasjonen til leverandøren kan endre seg i løpet av byggetiden.

– Gjennom StartBANK er det mulig å overvåke den finansielle situasjonen til strategisk viktige leverandører. Det kan redde et helt prosjekt ved at man får en tidligvarsling hvis en leverandør får problemer med økonomien, sier Frivold. Han mener det nå er en kritisk masse i registeret som gjør at det er der selskapet leter etter potensielle leverandører.

– Vi har lagt inn i våre innkjøpsbetingelser at leverandøren må være medlem av StartBANK eller forplikte seg til å bli medlem for å levere til Avantor, sier han.

Holder de useriøse utenfor

Det samme gjelder for Skanska Norge hvor mye av innkjøpsarbeidet gjennomføres ute i linjen.

- Vi er helt avhengige av et system som kan hjelpe oss i å velge rett i forhold til leverandører, StartBANK tar oss langt på vei sier Peter Kvisgaard i Skanska. Skanska arbeider med å utvikle et leverandørregister og informasjon fra StartBANK vil bli en naturlig del av dette.

– Den viktigste effekten med StartBANK er at de selskapene som er useriøse bevisst ikke vil ta skrittet med å melde seg inn, dermed har vi oppnådd noe allerede der, sier han. Kvisgaard påpeker at han ser det som viktig at Skanska som representant for hoved- og totalentreprenørleddet også klarer å få en større del av verdikjeden med i det videre arbeidet.

- Det gjelder både videre ned i kontraktskjeden og oppover i retning byggherreleddet, sier han. Skanska stiller som krav at leverandører er registrert i StartBANK eller har påbegynt en registreringsprosess som skal være avsluttet en måned etter kontraktsinngåelse.

Nettovekst på 50 bedrifter per måned

Leverandørinformasjonen i StartBANK er åpen for alle som inngår avtale om bruk av ordningen og data må oppdateres hvert år av bedriften. Statistisk faller 6 prosent av bedriftene ut hvert år. Likevel opplever StartBANK en netto veksttakt på rundt 50 bedrifter i måneden.