Bør undersøke egen el-sikkerhet

Mange nordmenn er ukjent med om boligen de bor i er utstyrt med jordfeilbryter, viser en ny undersøkelse.

Tre av ti spurte vet ikke om boligen deres er sikret på denne måten, går det frem av en måling foretatt av YouGov for Norges TakseringsForbund (NTF).

– Svarene viser at kunnskapen om el-sikkerhet kan bli bedre. De som ikke kjenner til om denne sikkerhetsinnretningen er innstallert hjemme hos dem selv, bør undersøke ved å ta en kikk i sikringsskapet, sier fagsjef Svein Hole i NTF.

En jordfeilbryter kobler ut strømmen ved elektriske feil. På nye elektriske anlegg er utstyret påbudt. Mekanismen er som regel plassert i sikringsskapet.

– I mange eldre boliger finnes det ikke jordfeilbryter. Dessverre ser vi også en del eksempler på at helt nye anlegg mangler denne sikkerhetsinnretningen, fordi det har vært benyttet ikke-autoriserte installatører, sier Jon Henrik Leere, leder for ElsikkerhetsForbundet.

ElsikkerhetsForbundet legger nå opp til et nærmere samarbeid med takstbransjen for å øke bevisstheten rundt god el-sikkerhet i norske boliger.

– Hele boligen bør i prinsippet være sikret med jordfeilbrytere. Der dette ikke er i orden bør innretningen i hvert fall ettermonteres for sikringskurser til bad, kjøkken og utvendige stikkontakter, der faren for personskader på grunn av strømfeil er størst, sier Leere.

For å være sikker på at utstyret virker som det skal er det nødvendig å teste det jevnlig.

– Dette bør gjøres minst hver tredje måned. Det finnes en testknapp man kan trykke inn. Da vil strømmen i den kursen som testes bli brutt. Hvis dette ikke skjer bør man straks kontakte en elektriker. Etter utført test er det bare å aktivere kursen igjen, sier Leere.

Personskader som følge av elektriske feil i private hjem er lite dokumentert, og Leere tror det er store mørketall.

– En del mennesker har nok opplevd å få elektrisk støt og kanskje mindre skader uten at dette nødvendigvis er rapportert. Senskader vet vi forekommer. Dersom du har fått strøm i deg bør du kontakte lege, da hjerteflimmer kan være en av følgeskadene. Samtidig vet vi at det har skjedd dødsfall i Norge på grunn av dette, sier Jon Henrik Leere.