Åpnet flytende tidevannskraftverk

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sto for den offisielle åpningen av Hydra Tidals tidevannskraftverk MORILD II i Gimsøystraumen, Lofoten.

Den offisielle åpningen av tidevannskraftverket MORILD II, markerer starten på den planlagte toårige prøveperioden for testing og verifisering av kraftverket og teknologien.

Kraftverket har en installert effekt på 1,5 MW, og de unike turbinbladene i limtre har en diameter på 23 meter. Begge disse størrelsene gjør etter alt å dømme Morild II til verdens største flytende tidevannskraftverk.

- Vi kjenner ikke til noen sammenlignbare tidevannskraftverk i verden. Det finnes flytende kraftverk som er satt ut tidligere, dog dreier det seg om mindre skalamodeller. Morild II er bygget i fullskala. Største kjente turbindiameter på andre tidevannsanlegg er 18 meter, og største installerte effekt vi kjenner til er på 1,0 MW. Det gjør at vi med stor sikkerhet kan kalle Morild II det største som finnes - sier administrerende direktør i Hydra Tidal, Eivind Nydal.

Etter en byggeperiode på vel to år ble kraftverket sjøsatt i Harstad i august, og deretter slept til Gimsøystraumen i Lofoten, hvor det er oppankret og tilkoblet det lokale strømnettet. De første strømleveransene til nettet vil skje mot slutten av 2010.