Søksmål mellom Mesta og Hæhre

Hæhre Entreprenør gikk 24. september til søksmål mot Mesta for å få slutt på det de karakteriserer som totalt grunnløse beskyldninger. Nå har Mesta tatt ut søksmål mot Hæhre og tidligere ansatte, hvor de krever erstatning for tap på opptil til 300 millioner kroner.

Søksmålet ble bekjentgjort internt i Mesta tirsdag, og Byggeindustrien har fått kjennskap til innholdet i meldingen. Her kommer det frem at det i tillegg kreves vederlag for den overføring av verdier som fant sted fra Mesta til konkurrenter, der det foreløpig er estimert krav på 47 millioner kroner. Kravet skal ikke ha noen sammenheng med det tap Mesta ble påført, men gjelder de verdiene som ble overført.

Kommunikasjonssjef Erik Riste i Mesta bekrefter på spørsmål fra Byggeindustrien at det i dag ble meddelt internt i selskapet at søksmål er tatt ut mot tidligere samarbeidspartnere og ansatte. Han vil ikke si noe mer om hvilke selskaper eller personer som saksøkes, men Byggeindustrien kjenner til at Hæhre Entreprenør er blant de som er saksøkt.

Albert kr. Hæhre sier til Byggeindustrien at Hæhre Entreprenør ser frem til å få denne saken inn for domstolene og ønsker at Mesta også nå aksepterer å føre saken der og ikke fortsetter å føre den i media.

I tillegg til Hæhre Entreprenør er to tidligere ledende ansatte i Mesta, en tidligere innleid konsulent, to konsulentselskap, og Hæhres hovedeier personlig saksøkt. De saksøkte holdes solidarisk ansvarlig for erstatningskravet. Det er forventet at saken kommer opp for Asker og Bærum tingrett i andre halvdel av 2011.

Bakgrunnen for søksmålet skal være illojale handlinger fra de saksøkte, som medførte at sentrale ansatte som representerte deler av Mestas kjernekompetanse, gikk over i konkurrerende virksomhet. Handlingene skal ha blitt utført på et kritisk tidspunkt for Mesta. Konsekvensen skal ha blitt store økonomiske tap for Mesta.

På bakgrunn av anmeldelse fra Mesta av tidligere ansatte og en tidligere innleid konsulent, gjennomførte Økokrim i juni razziaer mot de tidligere samarbeidspartnere og ansatte.

Økokrim tok samtidig ut siktelser mot de anmeldte. Siktelsene gjelder til dels grov økonomisk kriminalitet. Etterforskningen i denne straffesaken pågår fortsatt og uavhengig av søksmålet Mesta nå har tatt ut.

Hæhre utdyper noe av sin versjon av saken.

- Hæhre Entreprenør avsluttet sensommeren 2008 tre underentrepriser for Mesta på E6 i Østfold. Etter at Hæhre Entreprenør hadde oversendt ordinært sluttoppgjør i henhold til kontraktens bestemmelser, nektet Mesta å foreta rettmessig oppgjør. Hæhre Entreprenør ble da tvunget til å bringe saken inn for domstolene våren 2009. Mesta valgte da, via flere presseoppslag, å beskylde Hæhre Entreprenør for forskjellige forhold. Disse beskyldninger er fra Hæhres side blitt oppfattet som meget negative og blitt fremført på en slik måte at Hæhre Entreprenør har blitt fremstilt på en meget ufordelaktig måte i pressen, sier Albert Kr. Hæhre.

Hæhre Entreprenør valgte 24. september i år å gå til søksmål mot Mesta for å få slutt på det Albert Kr. Hæhre karakteriserer som totalt grunnløse beskyldninger.

- I vårt søksmål krever vi Mesta dømt for injurier samt dømt til å ikke kunne kreve erstatning for at fire personer ønsket å avslutte sitt arbeidsforhold i Mesta, for deretter å søke ansettelse i Hæhre Entreprenør. Som tilsvar på vårt søksmål velger Mesta å gå til motsøksmål hvor de krever erstatning på oppimot 350 millioner kroner. Vi ser med stor forundring på at Mesta kan kreve erstatning for at noen få ansatte går fra Mesta til Hæhre Entreprenør. Våre nye medarbeidere har gjennom denne prosessen blitt utsatt for grove beskyldninger fra Mestas side, utdyper Hæhre.