Byråkratiets nøytralitet kan bli tema i finansdebatten

Spørsmålet om byråkratene i Finansdepartementet driver politikk og bryter med nøytraliteten, kan bli et tema i finansdebatten i Stortinget torsdag.

Temaet er blitt aktuelt etter at Fremskrittspartiets leder Siv Jensen ved flere anledninger har beskyldt departementet for å la seg bruke til å «sverte Frps politikk».

Sist fredag angrep hun departementet fordi det hadde svart på spørsmål fra Ap der konklusjonen var at Frp har kommet med løfter for 88 milliarder kroner i sitt budsjettalternativ for 2011. Jensen har avvist departementets regnestykke, og mener at departementet driver partipolitikk.

Finansdepartementets politiske ledelse svarte med å vise til at departementet hadde besvart rundt 1.800 budsjettspørsmål fra alle partier, og at 681 hadde kommet fra Frp og bare 18 fra Ap.

2010-notat
Tirsdag ble Frps stortingsgruppe, via Dagbladets oppslag om saken, gjort kjent med at det ble utarbeidet et langt notat om Frps alternative budsjett i 2010 som ble sendt blant annet til representanter i regjeringspartienes stortingsgrupper. Heftet ble aldri overlevert Frp.

Notatet konkluderer blant annet med at en rekke av Frps inndekningsforslag i 2010 «ikke er i tråd med god budsjetteringspraksis og heller ikke forenlig med kravet til realistisk budsjettering».

Rasende Jensen
Avsløringen av notatet gjør Jensen rasende. Tirsdag sendte hun et brev til finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) der hun krever tilsvarende gjennomgang av regjeringspartienes politiske programmer.

– Dersom det ikke lages, avslører det at finansministeren misbruker byråkratiet for å sverte Frp, sier Frp-lederen.

Hun krever også at Johnsen utleverer alle dokumenter som er laget internt i Finansdepartementet om Frp.

– At Finansdepartementet i det hele tatt lager hemmelige debattnotater til bruk mot politiske konkurrenter, er uakseptabelt, sier Jensen.

Vil svare
Statssekretær Hilde Singsaas i Finansdepartementet sier til Dagbladet at Johnsen vil svare på brevet på samme måte som han gjør på andre brev fra Stortinget.

Hun opplyser at notatet er et fortrolig dokument fra politisk ledelse i Finansdepartementet.

– Slike notater blir i noen tilfelle gitt til regjeringspartienes medlemmer i finanskomiteen. Notatet tar utgangspunkt i den interne rutinemessige faglige gjennomgangen som Finansdepartementet foretar av alle de alternative budsjettforslagene, blant annet for å forberede statsråden før finansdebatten, sier Singsaas.