Atrå barneskole

Atrå barneskole

Sted: Atrå, Tinn kommune

Byggekostnad ekskl. mva:
47,5 millioner kroner

Prosjekttype:
Barneskole for 150 barn

Bruttoareal: 2.200 kvm

Byggherre: Tinn kommune

Hovedentreprenør:
A til Å Entreprenør

Arkitekt: AGA Arkitekter

Landskapsarkitekt: Feste Grenland

Rådgivere: RIB: Siv. ing. Tore Mathisen - RIE: KMH Elektro -
RIV: Norrman

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: STX Grenland Industri - Ventilasjon: Ventilasjonsbygg - Elektro: Elektrokontakten - Grunnarbeider: Brødrene Alseth - Blikkenslager: BIS - Stålarbeider og stålrekkverk: Helle Jernindustri - Sparkling/trinnlyd: BWG Gulvavretting - Malerarbeider: A til Å Entreprenør - Taktekking: Icopal Tak - Murer: Notodden Mur og Flis - Fasade, glass: Aluminiums fasader - Byggevarer og kjøkken: Byggmakker Rjukan - Utvendig malmfurukledning: Materialbanken - Betong: Unicon - Plattendekker: Systemblokk Telemark - PreCut og takverk: Alfa Tre - Vinduer og innvendig glassfelt: Norgesvinduet - Innvendig kontorvegger: Moelven Nordia - Heltre dører: Valldaldøra - Låssystem: Brann- og sikringsservice - Tømrerarbeider: Håkensen Byggservice - Foldevegger: Saxi Produkter - Systemhimling: Egil Engravslia - Brannmaling: C. Christoffersen

Protestene var mange og voldsomme da Tinn kommune valgte å slå sammen tre grendeskoler til en ny barneskole lokalisert i Atrå. Nå er nybygget tatt i bruk og de aller fleste gleder seg over at bygdebarna er samlet i en av Telemarks fineste og mest moderne barneskoler.

– Det er helt naturlig at det blir stor debatt om slike sammenslåinger, men nå som bygget er på plass er de aller fleste fornøyd med den løsningen som ble valgt. Tilbakemeldingene på selve skolebygget er i hvert fall veldig gode. Det har blitt et funksjonelt og oversiktelig bygg som fungerer som en moderne barneskole skal gjøre, sier Bård Lien, prosjektleder for prosjektets hovedentreprenør A til Å Entreprenør.

Tilpasset pedagogikken
Atrå barnskole er tegnet av det Porsgrunn-baserte arkitektkontoret AGA Arkitekter. Bygget huser rundt 150 elever fra 1-7 klasse og har et areal på 2500 kvadratmeter fordelt over to etasjer. Sivilarkitekt Anne Cathrine Aga forteller til Byggeindustrien at de har hatt noen utfordringer knyttet til byggets plassering på en meget skrånet tomt, men hun føler de har klart å løse oppgaven med å få på plass et fleksibelt og oversiktelig skolebygg.

– Vi har lagt stor vekt på at funksjonaliteten i bygget er tilpasset skolens pedagogiske plattform. Det innebærer blant annet at vi har vektlagt universell utforming med ulike rom tilpasset ulike behov, sier Aga.

I prosjekteringsgruppa har AGA Arkitekter hatt med seg Siv. ing. Tore Mathisen på byggeteknikk, KMH Elektro på elektro og Norrman på VVS-teknikk. Feste Grenland har vært landskapsarkitekt.

Godt innemiljø
I korte trekk inneholder Atrå barneskole klasserom, to separate trinntorg utenfor klasserommene, fellesrom med kantine, bibliotek og musikkrom, lærerarbeidsplasser for 24 lærere og en administrasjonsavdeling med personalrom.

Anne Cathrine Aga sier at det har vært et viktig poeng å skape gode kommunikasjonsveier slik at byggets ulike aktiviteter forstyrrer hverandre minst mulig. Prosjektet har også tatt store akustiske hensyn. Lydabsorberende himlinger og spilepanel på vegger har vært viktige grep for å skape et godt innemiljø.

– Tilbakemeldingene fra lærerne tilsier at det er gode læreforhold i klasserommene, sier Aga.

Viktig prosjekt
Bård Lien i A til Å Entreprenør opplyser at de i prosjektet har gjennomført en hovedentreprisekontrakt med en verdi på drøye 35 millioner kroner. Rjukan-entreprenøren ferdigstilte skolebygget i løpet av cirka 14 måneder.

– Dette er ikke et bygg med veldig spesielle løsninger, men det har vært et relativt stort og viktig prosjekt i disse trakter. Som hovedentreprenør har vi fokusert på å være gode på de bygningsmessige arbeidene og fremdrift, sier Lien, som gjerne skulle sett at de hadde hatt litt bedre byggetid. Han forteller at de gjorde grep for å være sikre på å holde seg innenfor den planlagte fremdriften i prosjektet.

– Vi følte vi trengte å vinne litt tid og valgte derfor å omprosjektere dekket mellom første og andre etasje fra et tradisjonelt plasstøpt dekke til plattendekker, opplyser Lien.

Vedlikeholdsvennlige fasader
Glass og jernvitrolbehandlet panel i 100 prosent malmfuru er de dominerende fasadematerialene ved Atrå barneskole. Det er Materialbanken på Røros som står for leveransen av det arkitekt mener er en tilnærmet vedlikeholdsfri kledning.

– Vi har også gått for vedlikeholdsfrie aluminiumskledde trevinduer, sier Aga.

Godt samarbeid
Både arkitekt og hovedentreprenør er fornøyd med gjennomføringen og samarbeidet i prosjektet. Arkitekt konstaterer at det var noen utfordringer under planleggingen i de første fasene av prosjektet, men at de fleste brikkene falt på plass under detaljprosjekteringen.

– Selve byggingen har gått veldig greit. A til Å Entreprenør har vært profesjonelle og gode å samarbeide med, avslutter Aga.

Tekst: Ole Harald Dale. Foto: AGA Arkitekter.


Flere prosjekter