Mjålandbygget

Mjålandbygget

Sted: Kristiansand

Prosjekttype/bruk: Nybygg

Bruttoareal: 10.000 kvm

Byggherre: Ivar Mjåland Eiendom

Prosjektleder for BH og ansv søker: Sweco Norge

Prosjekteringsleder:
Kruse Smith Entreprenør

Betongarbeider:
Kruse Smith Entreprenør

Tett bygg: PK Entreprenør

Arkitekt: Link arkitektur

Rådgivere: RIB, RiBrann, PRI Miljø: Sweco Norge - RIV: Rivco - RIE: ElektroXperten - RIAku: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Skarpeid - Betongarbeider og branntetting: Kruse Smith - Hulldekker i eks. del: Nor Element - Taktekking: Icopal - Glassfasader, solavskjerming og baldakiner: CG Glass - Natursteinsfasader: Ellingard - Blikkenslager: Ulstein Blikkenslager - Innv. tømmer, glassvegger og himlinger: Bico Bygg og Innredning - Maler: Malermester Langeland - Murer: Brick Trygve Aas Murerfirma - Rørlegger: Halvard Thorsen - Elektro: ElektroXperten - Ventilasjon: Agder Ventilasjon - Lås og beslag: ET System - Innerdører: Bico, Nordic - Heis: HK Service - Rulletrapp: Thyssenkrupp

Mjålandbygget i Kvadraturen i Kristiansand har fasader av Jurastein, Oppdalsskifer, sink og glass

Mjålandbygget ligger mellom gågaten Markens gate og Henrik Wergelands gate. Den delen av bygget som vender ut mot Markens og krysset mellom gatene har fire etasjer over bakken og to under. Denne delen har beholdt bæresystemet i plasstøpt betong fra bygget som stod på tomten. Den delen av bygget som vender mot Henrik Wergelands gate er helt ny. Den delen har seks etasjer over bakken og to under.

10.000 kvm
Bygget har et samlet gulvareal over bakken på 10.000 kvadratmeter. De to kjelleretasjene er på 2.000 kvadratmeter. Det er butikker i første og andre etasje. Det kommer også en butikk i en av underetasjene. Fra andre til sjette etasje er det kontorer (med unntak av en del av tredje etasje der det kommer et treningsstudio).

Mjålandbygget er ført opp i flere hovedentrepriser. Kruse Smith Entreprenør hadde betongarbeider, branntetting og prosjektledelse. PK Entreprenør hadde entreprise på tett bygg og fasader. Arkitekt er Link arkitektur. Sweco Norge var byggherrens prosjektleder. Byggherre er Mjåland Eiendom AS. Byggearbeidene startet sommeren 2009. Bygget stod ferdig i november i år.

Steinfasader
Prosjektleder Sverre Hille i Kruse Smith Entreprenør forteller at tomten er på cirka to mål og har sandgrunn som bygget er fundamentert dirkekte på.

Bygget har tilnærmet rektangulær form sett ovenfra. Den nye delen har plasstøpte underetasjer og plasstøpte søyler og plattendekker over bakken. Taket er i betong som er isolert og tekket med papp. Fasadene på den delen som vender mot Markens gate og Henrik Wergelands gate er kledd med lys gul Jurastein (kalkstein). Delen mot Henrik Wergelands gate har fasader i glass, Oppdalsskifer og sink.

Det ble praktisert rent bygg i byggeperioden. Fasadene er tilnærmet vedlikeholdsfrie og har lang levetid. Glassfasadene og vinduene er i aluminium. Hele bygget har universell utforming. Den nye delen er dimensjonert for to etasjer til.

Liten riggplass
Prosjektleder Olav Frøysland i PK Entreprenør sier at den største utfordringen for PK Entreprenør var den trange tomten med lite riggplass. – Bygget ligger ved to sterkt trafikkerte gater, noe vi måtte ta hensyn til. Det var også to butikker i bygget som skulle ha full drift i byggeperioden. En annen utfordring var kravet til tetthet. Vi måtte tenke detaljer og være meget nøye i arbeidet med glassfasadene. Jeg synes at de skråstilte glasslamellene som skjermer for solen er flotte. På grunn av tyngden er lamellene forsterket med stål på glassbaldakinene.

Prosjektleder Knut Andresen i Sweco Norge bekrefter at liten riggplass har vært en utfordring. – Naboene har tatt byggingen fint, til tross for støy fra riving, meisling og spunting. Bygget er ført opp med velkjente metoder og er solid og godt.

Varmepumpe

Bygget har vannbåren oppvarming basert på varmepumpe mot jord. Det er boret 12 brønner på 300 meter. Oppvarmingen skjer med baffler plassert i taket som både varmer og kjøler bygget. Det er

20 cm isolasjon i veggene og drøyt 30 cm i taket. Glassfasadene har en U-verdi på 0,88. Noen enkeltvinduer kan ha U-verdi på 0,6. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Første og andre etasje og øverste underetasje er sprinklet. Resten av bygget er brannseksjonert.

Tøff vinter
Sverre Hille sier at det var krevende å utføre betongarbeid med den kulden som var i Kristiansand sist vinter. – Andre utfordringer har vært grensene mellom entreprisene, logistikken når man bygger i et bysentrum og butikker i full drift i bygget under oppføringen.

Totalt har cirka 120 personer vært med på byggingen. 70 var med da aktiviteten var på topp. Arbeidene skjedde uten fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall var 69 prosent. Vi tar med oss nyttig kompetanse i håndtering av mange entrepriser fra dette prosjektet.

Sivilarkitekt Svein Tellefsen i Link arkitekturs avdeling i Sandnes forteller at hovedgrepet har vært å lage et moderne bygg som det gir gjenkjennelseseffekt til det bygget som stod på tomten tidligere. – Vi har prøvd å ha enkle og rene fasader. Vi har unngått tunge baldakiner over butikkvinduene.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter