Idrettsbygget Høgskolen i Vestfold

Idrettsbygget Høgskolen i Vestfold

Sted: Bakketeigen, Borre

Kontraktsum inkl. mva:
45 millioner kroner

Bruttoareal: 3.000 kvm idrettsfløy, 1.100 kvm. kontorareal

Prosjekttype: Aktivitetshall

Byggherre: Horten Industripark

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør – avd. Vestfold

Arkitekt: KEO arkitekter

Rådgivere: RIB: Sweco Norge - RIG: Multiconsult - RIA: Akustikk-konsult - Teknisk rådgiver: Itech - RIE og utførende elektro: Moer Installasjon - Rådgiver og utførende vent: Vestfold klima og Ventilasjon - Rådgiver og utførende rør: Olaf B. Terjesen - RIBR: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Firing & Thorsen - Peling: Kynningsrud Fundamentering - Hulldekker: Block Berge Bygg - Limtreleveranser: Moelven Limtre - Stål: SKV - Murer: Vidar S. Johansen - Flisarbeider: Norsk Flisteknikk - Himlingsplater: JM Montasje - Maler: Tapet & MalerCompagniet - Kontorfronter: Moelven Nordia - Solskjerming: Celsius - Lås og beslag: Møller Undall - Sportsgulv: Unisport - Sportsutstyr: Scandisport - Alarm og adgangskontroll: Focus Security - Branntetting: Mur og Brannsikring - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Innerdører: Swedoor/Jeld-Wen - Ståldører: Ulefos Brug - Betonggulv, gulvsparkling: Thunberg

Med det nye Idrettsbygget på plass er Høgskolen i Vestfold (HiVe) på Bakketeigen langt på veg til å fremstå som komplett.

Høgskolen i Vestfold har som målsetting å være regionens kompetansesenter, og kan tilby utdanning og forskning på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. HiVe er ett resultat av sammenslåing av fire høgskoler, og er fra høstsemesteret 2010 lokalisert på Bakketeigen i Horten. Sammenslåingen måtte også kunne tilby tilfredsstillende arealer for lærerut-danningen med idrettsfaglig avdeling.

Idrettsbygget rommer ikke bare en idrettsfløy på ca. 3.000 kvm, men er også et aktivitetsbygg for andre av HiVes funksjoner. Første etasje huser Studensamskipnaden i Vestfold som har en rekke funksjoner og tjenester å tilby studentene på Bakketeigen. I annen etasje i kontorfløyen sitter deler av skolens administrasjon og lærerstab. Her finner vi også grupperom og under-visningsrom.

Hele det store tomteområdet er eid av Horten Industripark, og tidligere i år ble et nybygg innviet for skolens nå totalt 4.200 studenter og 400 lærere. For alle tidligere byggetrinn, unntatt nevnte nybygg, er det KEO Arkitekter som har stått bak utformingen.

KEO Arkitekters Ragnar Korneliussen har sammen med kollega Rolf Larsen også tegnet dette nye Idrettsbygget. – Det nye bygget skulle inneholde mange funksjoner, men vi fikk samlet alt i én hovedform. Selve Idrettsbygget har en skrånende fasade på hver side, som vi visste ville fungere godt, sier Korneliussen. – Enkelte haller kan oppfattes som litt mørke, så vi la vekt på å ha store vinduer for å slippe inn dagslys. Så kan heller markisene blendes ned dersom det er ønskelig.

To kontrakter
Dette er første gang Veidekke Entreprenør Vestfold bygger på Bakketeigen. Til gjengjeld er de også i gang med et nytt bassengbygg for Høgskolen ved siden av det ferdigstilte Idrettsbygget. Denne kontrakten ble inngått i sommer, og bassengbygget skal stå ferdig i juni 2011. Disse to kontraktene er hver på ca. 56 millioner kroner eksklusivt merverdiavgift.

− Hele Idrettsbygget er fundamentert med betongpeler. Siden grunnen var såpass god, valgte vi for kontordelen betongsåle rett på grunn. Bærekonstruksjonen for hallen er stålbæring med limtredragere under taket. Dragerne er to meter høye og 28,5 meter lange, og skal være noe av de største som Moelven Limtre noensinne har levert. Men de gir et vesentlig renere uttrykk, uten at det blir et industripreg som fagverksdragere ville gitt, sier anleggsleder Øyvind Styrvold i Veidekke. Stål og hulldekker utgjør bæresystemet i kontordelen.

Det er lagt skikkelig sportsgulv i hallen, som også har mål som tilfredsstiller internasjonale målkrav til håndballkamper. Flaten kan deles i tre med doble senkbare duker, og langs den ene kortsiden skal det nå monteres klatrevegg. I plan to er det også to større saler; en for danseundervisning og en for styrketrening. Under sittetribunen er det anlagt seks store garderober, samt tre dommergarderober. Alle er også universelt utformet. Det spenstige garderobeomfanget gjenspeiler også mulighetene for ytterligere idrettstilbud utomhus.

− Vi jobber helt klart med å få til et ordentlig idrettsanlegg ute. Om det blir en fullskala fotballbane eller for sjuerfotball, er for tidlig å si. Ingenting er fastsatt, men det er under vurdering, sier daglig leder i Horten Industripark, Odd Rune Nærsnes.

Tegl og zink
− Et materiale som går igjen på Høgskolen på Bakketeigen er tegl i to forskjellige typer og nyanser. Det så vi ingen grunn til å imitere. Men tegl som grunnmateriale er det absolutt en grunn til å fortsette med, derfor har vi brukt det på administrasjonsbygget og i de nedre deler av fasadene i idrettsdelen av bygget. Zink lagt i triangelform forekommer mer i Europa, men er mer sjelden her hjemme, forklarer Korneliussen.

De endringene som har kommet underveis har i hovedsak vært som et resultat av brukerønsker. Styrvold ønsker å gi ros til KEO Arkitekter for det gode samarbeidet.

– Arkitektene har gjort en god jobb med løsninger som for oss er kostnadseffektive å bygge, uten at det går ut over kvalitet og inntrykk. De var også svært innstilte på å møte våre forslag til forbedringer. Idrettsbygget er et påkostet prosjekt. Det kunne vært bygd billigere, men byggherre Horten Industripark ønsket at det skulle ha et flott uttrykk. Samarbeidet med byggherren har også vært glimrende. Byggherren har ønsket å få et funksjonelt og kvalitetsmessig bygg, med endringer og ønsker implementert i bygget, påpeker Styrvold.

Energibrønner
Med i bassengbyggets kontrakt ligger det også nye energiløsninger. Under parkeringsplassen er det boret 56 brønner 250 meter ned. Energisentralen med varmepumpeanlegg skal forsyne både Idrettsbygget og bassengbygget med varme og kjøling. Enda et bygg, FIN-senteret (forsknings-, innovasjons- og næringssenter) er under oppføring og skal også benytte det allerede innviede oppvarmingssystemet når det står ferdig til neste år.

− Endringene har ikke vært store, vi er fremdeles godt innenfor den rammen vi satte da vi startet byggingen av Idrettsbygget. Så prisen er innenfor budsjett og standarden er der den skulle være. Og, ikke minst, Veidekke har klart å levere en måned før kontraktfestet dato. Det var viktig for de mange brukerne av bygget, bekrefter Nærsnes i Horten Industripark.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter